Hlavní obsah

Španělsko na úvod proti Bosně a Hercegovině

Eurotip.cz

Jen těžko lze hledat v nabídce utkání dnešních úvodních bojů v kvalifikaci o mistrovství světa 2010 většího favorita, než kterým je Španělsko. To na domácí půdě v Murcii přivítá Bosnu a Hercegovinu, která ale už několikrát dokázala, že proti nejlepším celkům zahrát umí.

Článek

Národní výběr Bosny a Hercegoviny se na Euro 2008 nepodíval, ale v kvalifikaci si připsal několik překvapivých výsledků, díky kterým nakonec v kvalifikační skupině C obsadil čtvrtou pozici za Řeckem, Tureckem a Norskem. Proti Turecku dokázala Bosna v domácím prostředí zvítězit 3:2 a nečekané vítězství na úkor favorita si připsala i v Norsku za výhru 2:1. Seveřané tímto výsledkem ztratili důležité body a z třetího místa se na evropský šampionát nepodívali.

„Stojí proti nám jeden z nejtěžších možných soupeřů, za což jsem rád. Proti nejlepším týmům se hraje snadněji. Můžete zazářit, když vás všichni předem odepisují,“ říká nový trenér hostí Miroslav Blaževič.

Po vítězném Euru jsou Španělé horkými favority a jistě se poohlížejí i po trofeji mistrů světa, kterou v historii ještě nikdy nezískali. Začátek kvalifikace by podle papírových předpokladů neměl být pro celek z Pyrenejského poloostrova nijak obtížný, když po dnešním souboji s Bosnou čeká jižany ve středu odepisovaná Arménie. Až v dalším průběhu kvalifikace narazí Španělsko na silnější týmy, jako jsou Belgie a Turecko.

„V dnešní době se všichni zlepšují a máme zkušenosti z předchozích kvalifikací, že se i favoritům nemusí vždy dařit. Především v domácím prostředí ale musíme ukázat naší sílu,“ říká záložník Xavi. „Minulé úspěchy nám nezaručují budoucí triumfy. Musíme stavět na tom, co už tu je. Výborný týmový duch, soudržnost a skromnost,“ dodal Vicente Del Bosque po kývnutí na nabídku převzít španělský výběr po úspěšném kouči Aragonésovi. Bývalý trenér Realu Madrid se však dnes bude muset obejít bez dvou útočných es. Kvůli zranění jsou mimo hru Fernando Torres z Liverpoolu a David Silva z Valencie.

Šanci tak mohou dostat mladíci Diego Capel a Bojan Krkič. Právě prvně jmenovaný měl velkou zásluhu na vítězství Španělska 3:0 v přípravném utkání proti Dánsku, kde dvakrát skóroval Xabi Alonso a jednu branku přidal Xavi.

Na vítězství Španělska vypsala sázková kancelář bwin kurs 1.30. Na senzaci v podobě výhry Bosny a Hercegoviny si můžete vsadit v kursu 9.00 rovné a na remízu je kurs 4.50.

Reklama