Hlavní obsah

Letná uvidí derby pražských „S“

Každoročně nesmírně očekávaný zápas je tady. Už týden kompletně vyprodaná AXA Arena uvidí souboj dvou největších českých rivalů - Sparty a Slavie. Do 268. derby vstupují v lepší pozici Slávisté, kterým stačí remíza k návratu na čelo tabulky.

Článek

Avšak i Sparta se může dostat na čelo, z kterého ji před týdnem sesadili právě Slávisté. Po uplynulém víkendu vedoucí Mladá Boleslav má jen o tři body více a zároveň naprosto shodný brankový rozdíl jako Sparta. Je tak jasné, že půjde o hodně a fotbalový fanoušek se dnes může těšit na možná to nejlepší, co může Gambrinus liga nabídnout.

Bezesporu nejlepší fotbal ligy předvádí v posledních kolech Slávisté, kteří v uplynulých pěti kolech nasázeli soupeřům úctyhodných 16 branek a zároveň z těchto duelů vyšli vždy s tříbodovým ziskem. Úspěch mají za sebou i v pohárové Evropě, když jako jediný český zástupce nebudou chybět v zítřejším losu skupinové fáze Poháru UEFA.

„Na to ale těžko můžeme spoléhat. Čeká nás devadesát minut práce se správným přístupem, kdy nesmíme nic podcenit. Z toho, co bylo, můžeme možná vycházet, ale vše se může za jeden zápas změnit. Musíme podat stoprocentní výkon,“ krotí spekulace kouč Slavie Karel Jarolím, jehož tým loni vstupoval k zápasu na Letné prakticky ve shodné situaci a následně zvítězil 2:0.

V tomto i následujícím jarním duelu však chyběl kapitán Slavie Erich Brabec, který si tak až dnes okusí premiérové derby. „Teď momentálně žádnou nervozitu necítím, ale v den zápasu to asi bude trochu jiné. Je to specifický zápas a pro mě navíc první derby, takže jsem trošku v napětí, co od toho mám čekat. Zřejmě bude vyprodaná Letná, takže divácká kulisa by mohla být výborná. Ale myslím si, že už jsem natolik zkušený, že by mě to nemělo nijak ovlivnit, až tam kluky povedu,“ říká kapitán Sešívaných, v jejichž dresu se dnes maximálně na tribuně objeví zranění František Dřížďal, Goce Toleski, Gianluka Litteri a Ronald Šiklič.

Sparťané by na posledních pár týdnů nejradši zapomněli. Po výhře v Brně v půlce září se zdálo, že se svěřenci Vítězslava Lavičky dostali do formy, ale opak byl pravdou. Bezbranková remíza na půdě Dinama Záhřeb nevěstila sice zatím nic moc špatného, ale následující opět bezgólová remíza na Letné s Teplicemi už něco naznačila. Ještě hůře dopadli Pražané v Liberci, odkud si odvezli výprask 3:0, a další tři branky inkasovala sparťanská defenzíva v odvetě se záhřebským Dinamem, které v AXA Aréně uhrálo postupovou remízu 3:3.

„Derby je výjimečné utkání. Špatné výsledky, zklamání - to vše půjde stranou. Je tu nejkrásnější utkání ligy a my ho pro sebe i všechny sparťanské příznivce chceme zvládnout,“ zůstává optimistický kouč Lavička, který věří v zisk tří bodů. „Derby je specifický zápas, jeho důležitost a příběh překračují ligový rámec. Já věřím svému týmu. Chceme pro všechny sparťany získat tři body,“ dodává trenér Sparty, jenž se musí obejít bez zkušeností zraněného Patrika Bergera. Na marodce se dále nachází Marián Had a Jan Holenda.

Průměrná střelecká potence Slávistů za poslední zápasy by pravděpodobně i dnes na vítězství stačila, ale jistě se až tak neočekává. Bookmakeři společnosti bwin naopak o něco více věří domácí Spartě, na kterou si můžete vsadit s kursem 2.50. Na remízu vypsali experti světové jedničky kurs 2.85. Věříte-li ve vítězství hostů, tedy Slávistů, pak si vsaďte s kursem 2.75.

Reklama