Hlavní obsah

Německo vyzve Rusko

Po měsíční přestávce znovu pokračují boje o postup na Mistrovství světa 2010, které uspořádá Jihoafrická republika. Ve čtvrté kvalifikační skupině si to dnes rozdají zřejmě největší favoriti na postup – Německo a Rusko.

Článek

V úvodním utkání si Německo bez větších problémů poradilo s jedním z outsiderů celé skupiny, Lichtenštejnskem, v poměru 6:0. Na finské půdě už nečekal na svěřence trenéra Löwa tak snadný soupeř, ale přesto byli naši západní sousedé velkými favority. V průběhu utkání ale vždy jenom dotahovali a především díky hattricku Miroslava Kloseho remizovali ve Finsku 3:3.

Do souboje s Ruskem nezasáhne brankářská jednička domácích, gólman Hannoveru Robert Enke. Toho mezi třemi tyčemi nahradí 23letý hráč Bayeru Leverkusen, Rene Adler, kterého čeká v reprezentačním dresu premiéra. „V Leverkusenu se hodně zlepšuje, má perspektivu a já jsem upřímně šťastný, že dostává šanci právě teď. Celý tým mu věří. Není pochyb o tom, že ho dnes čeká velké utkání,“ říká na adresu nejlepšího brankáře Bundesligy 2008 kapitán Michael Ballack.

V obranné linii by se mohli představit beci Arne Friedrich a Per Mertesacker, kteří společně se záložníkem Werderu Brémy Torstenem Fringsem ve Finsku nehráli kvůli zraněním. Na hrotu se s největší pravděpodobností objeví Miroslav Klose, kterého v útočném duu doplní buď Lukas Podolski nebo Mario Gomez. „Čeká nás těžká zkouška, protože rozhodující zápasy právě přicházejí. Ze dvou domácích utkání chceme vytěžit maximum bodů, ale nebude to snadné,“ dodává záložník anglické Chelsea, Michael Ballack.

Rusko zatím odehrálo v kvalifikaci jediný duel, a to úspěšný. Proti Walesu otevřel skóre ve 22. minutě z penalty Roman Pavluchenko a po vyrovnávací brance Ledleyho strhl vítězství na stranu Sborné v závěru Pavel Pogrebniak. Právě prvně jmenovaný forvard Tottenhamu Pavluchenko do dnešního souboje nezasáhne, stejně tak jako záložník Lokomotivu Dmitri Torbinsky. Otazník visí nad startem dalšího středopolaře, Diniara Bilyaletdinova, který si obnovil zranění nohy a vynechal čtvrteční trénink. Po drobném problému je znovu zcela fit útočník Pavel Pogrebniak, který by měl být spolu se svým spoluhráčem ze Zenitu Aršavinem největší hrozbou pro obranu domácích.

Debut v dresu národního týmu na straně hostí si může odbýt teprve 18letý mladík Alan Dzagoev, který si ve čtrnácti startech za CSKA Moskva připsali 7 branek a 6 asistencí. „Jeho současné výkony jsou excelentní. Nachází rytmus a vzhledem ke struktuře našeho týmu nevypadá vůbec špatně,“ říká na adresu současného miláčka ruských médií trenér Guus Hiddink.

Bookmakeři favorizují domácí Německo s kursem na výhru 1.60. Na vítězství Ruska vypsala sázková kancelář bwin kurs 5.25 a na remízu si můžete vsadit v kursu 3.50.

Reklama