Hlavní obsah

Dauhá uvidí souboj sester Williamsových

Turnaj mistryň v katarském Dauhá dnes uvidí pokračování nekonečné rodinné tenisové války sester Williamsových. Letos se utkají počtvrté, celkově půjde o devatenáctý vzájemný souboj. Navrch má aktuálně mladší Serena, která se radovala desetkrát včetně posledního střetnutí na US Open. Venus dnes posune do semifinále jakékoli vítězství, Serena postoupí jen s výhrou 2:0.

Článek

Obě slavné sestry si zatím na Turnaji mistryň počínají suverénně. Proti Rusce Safinové neztratily ani set a Venus má navíc na svém kontě výhru 2:1 nad další Ruskou Dementěvovou. Znamená to, že k postupu z Kaštanové skupiny do semifinále má v Dauhá velmi blízko jak Serena, tak i Venus. Venus dnes postoupí v případě jakékoli výhry, Serenu bude mít jistotu už po dnešku jen pokud porazí sestru 2:0 na sety.

První vzájemný soutěžní zápas proti sobě Williamsovy odehrály před více než 10 lety na antukovém turnaji v Římě a z haldkého vítězství se tehdy radovala 28letá Venus, která duelům se sestrou dominovala i v dalších dvou letech.

Roky 2002 a 2003 naopak jednoznačně patřil o rok mladší Sereně, jež v té době porazila sestru šestkrát v řadě, přičemž v pěti případech šlo o finále grandslamového turnaje! V posledních letech si ve vzájemných zápasech drží zhruba vyrovnanou bilanci.

Letos byla úspěšnější vítězka 32 titulů Serena, jež sestru porazila ve dvou ze tří velmi vyrovnaných utkání. Začátkem roku v Bengalúru vyhrála 6:3, 3:6 a 7:6 a před dvěma měsíci ve čtvrtfinále US Open, které následně vyhrála, dvakrát 7:6.

Newyorský triumf pro Serenu znamenal zisk 9. grandslamového titulu a i v této statistice je na tom lépe než sestra, která se z vítězství na Grandslamu radovala sedmkrát. Serena navíc dokázala uspět na všech čtyřech površích.

Bývalá světová jednička Venus je známá hlavně četnými úspěchy ve Wimbledonu, kde se radovala celkem pětkrát a právě tam letos zaznamenala ve finálovém zápase výhru nad sestrou.

V průběhu letošní sezony se lépe dařilo o 10 centimetrů nižší Sereně, která po vítězství na US Open stanula na tenisovém trůnu. Současná 3. hráčka světa v tomto roce navíc vyhrála turnaje v Bengalúru, Miami a Charlestonu a zaznamenala finálovou účast ve Wimbledonu.

60 násobná finalistce WTA a majitelce 38 titulů Venus se letos vedle zmiňovaného triumfu ve Wimbledonu tolik nedařilo. Zahrála si 'jen' semifinále v Bengalúru a ve Stuttgartu a zaznamenal řadu čtvrtfinálových účastí. Chuť si spravila až před 14 dny v Curychu, kde vyhrála halový turnaj.

Venus startuje na Turnaji mistryň potřetí a jejím maximem je semifinále. I tady si lépe vedla Serena, která hrála na třech z předchozích čtyř startů finále a v roce 2001 v něm byla úspěšná.

"V každém případě budu chtít vyhrát," říká před dnešním zápasem sedmá nasazená Venus a na utkání se těší i její sestra. "Bude to vzrušující. Ona už je skoro v semifinále a já se tam chci dostat, nebude to lehké," říká Serena.

Bookmakeři bwin výrazně favorizují Serenu, na jejíž výhru vypsali kurs 1.34. Možná by tak někomu mohl připadat lákavý kurs 2.96 na vítězství Venus.

Reklama