Hlavní obsah

Vstoupí Clement vítězstvím do francouzského tenisového Masters?

Dva týdny před začátkem nové sezony jsou tenisté ve fázi vrcholící přípravy. Příliš turnajů se však v tomto období nepořádá. K udržení zápasového rytmu tak slouží především exhibice. Jedna z nich začíná právě dnes, kdy bude v Toulouse úvodními zápasy rozehráno francouzské Masters. Ve večerním klání na sebe narazí Paul-Henri Mathieu a Arnaud Clement.

Článek

Tento turnaj, kde hráči nemohou získat body do žebříčku ATP, se koná vůbec poprvé. Osm tenistů je rozděleno do dvou skupin, kde se střetnou systémem každý s každým. Co se týče obsazení, odvedli organizátoři dobrou práci. Diváci se tak mohou těšit na kvalitní tenis v podání domácí špičky. Chybět budou sice Tsonga, Monfils či Gasquet, ovšem Simon, Mathieu, Llodra a Benneteau patří do první světové padesátky, přičemž Giles Simon zakončil rok 2008 na výborném sedmém místě. Hrát se bude na tvrdém povrchu v hale, těžko si lze představit, že by se tenisté v prosinci na evropském kontinentu proháněli pod širým nebem.

Rodák ze Štrasburku - Paul-Henri Mathieu, který oslaví v lednu své 27. narozeniny, je aktuálně 31. hráč světa. Letos svou sbírku čtyř turnajových vavřínů ze dvouher okruhu ATP nerozšířil. Nejblíže k tomu byl v říjnu v Métách, Rus Tursunov jej však ve finále domácího turnaje porazil. Za úspěšná vystoupení lze označit ještě únorové semifinále na tvrdém povrchu v Marseille, a tentýž výsledek v Mnichově, kde dosáhl svého letošního antukového maxima. Ani při grandslamových představeních si nevedl vůbec špatně.

V osmifinále Australian Open skrečoval ve druhém setu Nadalovi, na Roland Garros nestačil na Djokoviče rovněž v osmifinále. Ve Wimbledonu mu stopku vystavil ve 3. kole Cilič, a tak jediným nepříliš podařeným působením v rámci turnajů velké čtyřky bylo US Open. Domácí Fish jej zde přehrál již ve druhém kole.

Arnaud Clement je profesionálním tenistou od roku 1996. Za tu dobu si tenisem přišel na bezmála šest miliónů amerických dolarů. Stejně jako Mathieu i Clement získal čtyři tituly ve dvouhře. V posledních letech je však především výborným deblistou. V roce 2008 dal o sobě v singlu výrazně vědět jen v jednom případě, zato naprosto překvapujícím způsobem.

Francouzova pouť Wimbledonem, s ohledem na výsledkovou mizérii, jež jedenatřicetiletého hráče provázela celým rokem, byla vskutku famózní. Zastavil jí až Schuettler, kterému podlehl ve čtvrtfinále v pátém setu poměrem 6-8. Travnatý povrch Clementovi opravdu svědčí, jen týden před nejslavnějším turnajem světa totiž dokráčel do semifinále v Hertogenboschi. Jinak ovšem končil po celý rok v prvních či druhých kolech, což mělo za následek pád až na samý konec první světové stovky.

Doposud se oba soupeři utkali šestkrát, a jejich vzájemná bilance je zatím vyrovnaná. Potvrdí P.H. Mathieu roli favorita, či Arnaud Clement dokáže, že ještě nepatří do starého železa? Bwin vypsal na výhru Mathieua kurs 1.34, na triumf Clementa si můžete vsadit v kursu 2.96.

Reklama