Hlavní obsah

Kdo uspěje v souboji zámořských hokejových velmocí?

Posledními zápasy ve skupinách skončí v Ottawě první fáze hokejového mistrovství světa do 20 let. Vrcholem skupiny A, hrané v hale Scotiabank Place, bude souboj dosud neporažených týmů Kanady a USA.

Článek

Kromě prestiže půjde v tomto střetnutí o přímý postup do semifinále, kam zamíří vítězové skupin. Druhý a třetí celek v pořadí pak musí absolvovat čtvrtfinále.

Domácí reprezentace prochází šampionátem dosud zcela suverénně. Výběr javorových listů obhajuje své čtyři předchozí tituly v řadě, a již od přípravných duelů naplňuje očekávání hokejové veřejnosti i médií. Zatím posledním mužstvem, které se muselo sklonit před uměním Kanaďanů, byli Němci. Ti však v souboji s favoritem rozhodně nezklamali, a po dvě třetiny drželi s největším aspirantem na zlato krok, zejména díky vynikajícímu výkonu gólmana Philippa Grubauera. Rovněž v agresivitě se snažili hráči našich západních sousedů domácím vyrovnat.

„Ze své dlouholeté trenérské praxe vím, že když se proti Kanadě postaví německý tým, bude hrát tvrdě. Byl to pro nás dnes těžký test, ovšem jak budeme turnajem postupovat, poroste i síla soupeřů,“ uvedl po utkání trenér pořadatelské země Pat Quinn. Náhradní brankář Chet Pickard vévodí sice s bezmála 96% úspěšností zásahů statistikám gólmanů, nastoupil však pouze ke dvěma střetnutím s papírově slabšími soupeři. Jedničkou mezi tyčemi je Dustin Tokarski, který nastoupil v úvodním duelu s Českem, a za svá záda pustil pouze jedinou střelu. Hráč, chytající za Spokane Chiefs, by měl být kanadskou oporou v klíčových zápasech. I na dalších postech opanují domácí čelo statistik. John Tavares má na svém kontě již pět branek, a Cody Hodgson si připsal za čtyři střetnutí sedm asistencí.

Rovněž kouč Američanů Ron Rolston poskládal dohromady velmi silné mužstvo. S Německem ani slaboučkým Kazachstánem neměli jeho svěřenci žádné slitování, ovšem v zápase s Českou republikou museli o výhru bojovat doslova do poslední vteřiny. Tříbrankový náskok USA, který svítil na ukazateli skóre na počátku závěrečného dějství, se podařilo českým hokejistům snížit na rozdíl jediné trefy. V závěrečné hře bez brankáře pak vyrovnání doslova viselo na vlásku. Nakonec však těsnou výhru 4-3 přeci jen Američané uhájili. Střelecky se zatím nejvíce daří Jordanu Schroderovi z University of Minnesota, který stejně jako James van Riemsdyk překonal brankáře soupeřů třikrát.

Postoupí přímo do semifinále domácí tým, jenž bude za vítězstvím hnát dvacet tisíc fanoušků, nebo se americké družstvo postará o překvapení? Bwin vypsal na triumf Kanady kurs 1.35, na nerozhodný výsledek si můžete vsadit v kursu 5.80, výhra USA je nabízena v kursu 5.30.

Reklama