Hlavní obsah

Murray vyzve Federera

Třikrát na Murrayho loni nestačil a právě s jednadvacetiletým Britem zahájí Roger Federer letošní sezonu. Na exhibici v Abú Zabí si dnes spolu zahrají o postup do sobotního finále.

Článek

Netřeba dlouho rozebírat uplynulou sezonu Rogera Federera. Sedmadvacetiletý Švýcar v ní přišel nejen o kralování ve Wimbledonu, ale také po více jak čtyřech letech byl sesazen z postu světové jedničky.

Možná jeho "neporazitelnost" zahubila mononukleóza, možná vyzrálost mladých soupeřů. Ale určitě nemůžeme říct, že se Federer vytrácí ze scény. Rozhodně ne. Na US Open získal už třináctý grandslamový titul a přiblížil se na na jediný triumf rekordmanovi Samprasovi.

Rodák z Basileje na podzim oznámil, že kvůli únavě vynechá turnaj ve Stockholmu, ale následně v Madridu už nechyběl. Samozřejmě se představil i na Turnaji mistrů v Šanghaji. Poprvé však nedokázal postoupit ze skupiny, ve které porazil pouze náhradníka Štěpánka a představa o pátém triumfu ze závěrečného podniku sezony se rozplynula.

Pro Federera to byla zatím nejhorší sezona, ve které sice nezískal vysněné olympijské zlato ve dvouhře, ale dočkal se ho alespoň v deblu po boku Wawrinky. Sám věří, že se na úplný vrchol dokáže vrátit. "Je mi jedno, jestli jsem druhý nebo desátý. Chci být první, to další mě nezajímá," prohlásil fenomenální Švýcar na konci loňské sezony.

Naopak Andy Murray má za sebou povedený rok. Rok, v němž oslavil jednadvacáté narozeniny, si zapamatuje díky zisku premiérového titulu z turnaje série Masters, prvního postupu do grandslamového finále, žebříčkovému posunu na čtvrté místo nebo premiérové účasti na Turnaji mistrů.

Porazil Roddicka, Djokoviče, Nadala i třikrát Federera. Má před sebou slibnou budoucnost. Je si toho vědom, a tak se upsal známé společnosti 19 Entertainment. Novou sezonu zahájil v Abú Zabí čtvrtfinálovým duelem proti Blakeovi, kterému nedal šanci a vyhrál hladce dvakrát 6-2.

Tři ze čtyř loňských střetnutí vyhrál Murray. Poprvé ve Spojených arabských Emirátech, tedy ve státě s hlavním městem Abú Zabí, a další dvě výhry přidal na podzim v hale v Madridu a v Šanghaji. Na Federera nestačil jen ve finále US Open.

Švýcar to rozhodně nebude mít snadné. Konkurence mu roste a Murray do ní bezesporu patří. I proto už bookmakeři Bwin Federera nefavorizují tak výrazně, jako tomu bylo v letech minulých. Na jeho postup do finále, v němž by mohl narazit na Nadala nebo Davyděnka, je vypsán kurs 1.62. Věříte-li, že potřetí v řadě uspěje Murray, využijte kursu 2.15.

Reklama