Hlavní obsah

Odstartuje Petzschner novou sezónu výhrou?

Po krátké přestávce začínají tento týden tenisovým fanouškům opět ty pravé hody. Právě se totiž zvedá opona bílého sportu, která nabízí po dlouhé měsíce nepřeberné množství turnajů a soutěží. Jedním z podniků zahajujících sezónu 2009 je i Qatar Exxonmobil Open. V rámci prvního kola turnaje s dotací nepatrně přesahující jeden milion amerických dolarů se střetnou Philipp Petzschner a Jeremy Chardy.

Článek

V Dauhá již tradičně testují svou novoroční formu přední hráči světového žebříčku, a nejinak tomu bude i letos. Titul na tvrdém povrchu bude v Kataru obhajovat Andy Murray. Představí se zde rovněž první dva muži světového žebříčku Rafael Nadal a Roger Federer, které právě britská jednička porazila v minulých dnech na exhibici v Abú Zabí.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Bayreuthu Petzschner zakončil rok 2008 na šestašedesáté příčce v žebříčku ATP. Hráč, působící mezi profesionály již osmým rokem, zaznamenal v říjnu na halovém podniku ve Vídni největší úspěch své kariéry. Postupně zůstali na jeho raketě Wawrinka, Moya či F. Lopez. Ve finále pak porazil Gaela Monfilse, a připsal si tak svůj premiérový titul ve dvouhře. Za zmínku stojí ještě zářijové čtvrtfinále z Bangkoku a finálové účasti na challengerech v Heilbronnu a Bělehradě z ledna, respektive února. Grandslamovým maximem tenisty, který se v Dauhá představí rovněž ve čtyřhře po boku Rakušana Peyy, bylo v uplynulé sezóně druhé kolo ve Wimbledonu, kde mu vystavil stopku Chorvat Mario Ančič.

O tři roky mladší Francouz Jeremy Chardy dosud na turnajové vítězství z okruhu ATP čeká. Aktuálně 74. tenista světa hraje podobně jako jeho dnešní soupeř pravou rukou. V oblibě má především antuku, vždyť na oranžovém povrchu dokázal dojít na posledním French Open mezi nejlepší šestnáctku. V cestě do osmifinále porazil Gila, Nalbandiana a Tursunova, nestačil až na Španěla Almagra. Dobrým počinem bylo jistě i vítězství na srpnovém challengeru v Grazu, či čtvrtfinále podniků ATP v Gstaadu a Moskvě. Až na posledně zmiňovaný turnaj mají všechny ostatní Chardyho úspěchy společného jmenovatele, je jím antukový povrch.

Dokáže francouzský hráč svému německému protivníkovi oplatit více než dva roky starou porážku, kdy v dosud jediném vzájemném duelu zvítězil na koberci v Eckentalu Petzschner hladce ve dvou setech? Bwin mírně favorizuje právě Petzschnera, na jehož výhru vypsal kurs 1.69, na triumf Chardyho si můžete vsadit v kursu 2.03.

Reklama