Hlavní obsah

Posílí Fribourg své vyhlídky na play-off?

Švýcarská hokejová liga pokračuje dnes dvěma předehrávkami osmatřicátého kola. Na stadión Pista la Valascia zavítá Fribourg, který změří své síly s domácím celkem Ambri-Piotta. Zatímco se Ambri pokusí zmenšit propastný rozdíl od příček zaručujících účast v boji o titul, cílem hostů je upevnění své pozice mezi osmičkou nejlepších.

Ilustrační foto - hokej.

Článek

Tři ze čtyř vzájemných utkání skončila v tomto ročníku remízou, jednou se radovali z plného bodového zisku hráči Ambri. To v současnosti se ziskem dvaatřiceti bodů tabulku National League uzavírá. S největší pravděpodobností tak tento tým čeká stejně jako v minulé sezóně baráž o uchování příslušnosti mezi švýcarskou elitou. Fribourg si vede o poznání lépe, na svém kontě má o sedmnáct bodů více než jeho dnešní soupeř, což stačí na průběžné sedmé místo. V uplynulém ročníku dokázali Draci dokráčet až do semifinále, když v prvním kole play-off senzačně vyřadili vítěze základní části Bern. Následně ovšem nestačili na Servette Ženeva.

HC Ambri-Piotta má na své střídačce již podruhé během krátké doby českého kouče. V létě klub opustil Jan Tlačil, jehož nahradil Američan John Harrington. Ten byl však v průběhu prosince odvolán, nahradil jej Rostislav Čada. Ten má v Ambri velmi dobré renomé, vždyť z dvanácti let svého trenérského působení v zemi helvétského kříže strávil osm právě u tohoto celku. S týmem dosáhl v ročníku 1999/2000 na čtvrtou příčku, což je jedno z nejlepších umístění v historii klubu.

Pod Čadovým vedením se přeci jen hráči herně i výsledkově mírně vzchopili. Z posledních dvou zápasů získali čtyři body, z toho jeden na ledě silného Davosu. Po zbytek sezóny se Ambri bude muset obejít bez zraněného brankáře Thomase Bäumleho. Náhradníci mezi tyčemi Giacomo Beltrametti a Lorenzo Croce doslova vyhořeli, a tak vedení angažovalo koncem prosince ze švédského MODO Karola Križana. I jeho přičiněním mají výkony celého družstva stoupající tendenci. Nejlepším střelcem je s osmnácti brankami Američan Erik Westrum. Česká kolonie v Ambri čítá kromě trenéra i reprezentačního obránce Zdeňka Kutláka.

HC Fribourg-Goterón má již sedmdesátiletou tradici. Celkem čtyřikrát stanuli Draci, jak se tomuto týmu přezdívá, těsně pod vrcholem. Švýcarský titul se jim však dobýt nepodařilo. Většinu bodů v tomto ročníku si připsali na domácí půdě, ovšem i na ledě soupeřů dokáží uspět. Po návratu gólmanské jedničky Sebastiéna Carona do sestavy se herní projev mužstva zlepšil, rovněž i sebevědomí svěřenců trenéra Serge Pelletiera je znovuzapojením této brankářské opory posíleno. Jednoznačným tahounem Fribourgu je Julien Sprunger. Bezmála dvoumetrový hokejista zaznamenal již devatenáct přesných zásahů, navíc připojil i stejný počet brankových asistencí.

Pomůže domácí prostředí Ambri k udržení teoretické šance na vyhnutí se zrádné baráži, či týmem, který zvládne toto klání lépe, budou hosté z Fribourgu? Bwin vypsal na výhru Ambri kurs 2.20, nerozhodný výsledek je oceněn kursem 4.55, výhra Fribourgu má kurs 2.45.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články