Hlavní obsah

Přemůže Federer mladého Argentince?

Tenisové Australian Open vstoupilo do své druhé poloviny. Noc z pondělí na úterý je vyhrazená čtvrtfinálovým soubojům dvouher. V mužské části soutěže nastoupí v jednom z duelů Federer proti Del Potrovi.

Článek

Ve všech třech dosavadních duelech uspěl Švýcar, navíc svému mladšímu soupeři nepustil jediný set. Role favorita mu patří i zde v Melbourne. Del Potro však hodlá překonat dva osobní milníky. Připsat si premiérový skalp dlouholeté světové jedničky, a též vylepšit grandslamové maximum. Tím je účast mezi osmičkou nejlepších na posledním US Open.

Juan Martin Del Potro pochází z města Tandil, na okruhu ATP jej můžeme vidět od roku 2005. Do užší světové špičky vlétl loni, způsobem málokdy vídaným. Když v polovině července ovládl antukový Stuttgart, čímž si připsal první triumf elitní kategorie, asi nikdo nečekal, jakou sérii tím odstartuje. Kitzbühel, Los Angeles, Washington, takový je seznam podniků, které bezprostředně následovali po Stuttgartu, jméno vítěze bylo však stále stejné. Del Potro dokázal získat kvarteto turnajových vavřínů v řadě. Po osmnácti výhrách za sebou jej zastavil až Andy Murray ve čtvrtfinále US Open.

Tím však výčet podzimních úspěchů dvacetiletého tenisty nekončí. Argentině pomohl postoupit do finále Davis Cupu, na Turnaji v Tokiu zůstal těsně pod vrcholem. Turnaj mistrů, kam se poprvé kvalifikoval, zastihl bezmála dvoumetrového hráče již unaveného. Porazil pouze Tsongu, a ze skupiny nepostoupil. Čas na odpočinek však stále nepřicházel, hlavní vrchol sezóny měl teprve přijít. Ve finále Davis Cupu proti Španělsku odehrál navzdory plánům pouze jediný duel. Během prohraného střetnutí s Felicianem Lopezem se totiž zranil a i možná proto Salátová mísa nakonec připadla Španělsku.

Do kolotoče bílého sportu se šestý hráč světa vrátil odpočatý, a v plné síle. Před Australian Open absolvoval jediný přípravný turnaj. V Aucklandu ztratil jedinou sadu, hned v prvním kole s Gulbisem. Všechny další protivníky porazil s přehledem. Další vavřín určitě znamenal posílení sebevědomí. Úvodní dva duely v Melbourne Parku zvládl hladce. Lucemburčan Gilles Muller jej ale řádně potrápil, přestože zápas nakonec ve čtyřech dějstvích prohrál. Stejný průběh mělo i osmifinále s Marinem Ciličem. Také v tomto případě dokázal Del Potro nepříznivý vývoj otočit.

Roger Federer oslaví v srpnu osmadvacáté narozeniny. S tenisem začal v rodné Basileji. Přemožitele nenašel již na sedmapadesáti turnajích ve dvouhře, z toho plných třináct vavřínů pochází z grandslamů. Zatím posledním místem, které ovládl, je Basilej 2008. Trojnásobný vítěz Australian Open začal aktuální sezónu exhibicí v Abú Zabí. Zde jej, stejně jako o týden později na turnaji v Dauhá, přehrál Andy Murray.

Další exhibicí v Kooyongu prošla současná dvojka žebříčku ATP neporažena. Porážku si Federer nepřipsal zatím ani v Melbourne. Seppiho, Koroljovova i Safina vyprovodil z kurtu jednoznačně. Proti Tomáši Berdychovi úvodní dva sety prohrál. Poté však převzal otěže střetnutí do svých rukou, a po pětisetovém úspěchu může dál snít o vyrovnání čtrnácti grandslamových titulů Peta Samprase. „Utkání s Berdychem pro mě nebylo snadné. Už před začátkem jsem věděl, že k postupu budu možná potřebovat pět setů, což se nakonec vyplnilo. Ani za nepříznivého stavu jsem nepřestával věřit ve své schopnosti. Se svou hrou od třetí sady můžu být velmi spokojený. Nyní je přede mnou další výzva. Vím o tom, jak se dokázal Del Potro zlepšit. Mým cílem je zde vyhrát celý turnaj, tudíž musím porazit i tohoto hráče,“ uvedl po zápase s českou jedničkou Roger Federer.

Porazí Del Potro poprvé švýcarského elegána, či i tentokrát odejde ze vzájemného souboje poražen? Bwin vypsal na výhru Federera kurs 1.15, na triumf Del Potra si můžete vsadit v zajímavém kursu 4.70.

Reklama