Hlavní obsah

Ruské semifinále v Melbourne

Eurotip.cz

Úvodní vrchol tenisového roku nezadržitelně spěje ke svému závěru. Dlouhodobý trend dámské dvouhry pokračuje i v Melbourne, mezi nejlepší čtveřicí totiž postoupili hned tři Rusky. O finále si proti sobě zahrají Zvonarevová a Safinová.

Článek

Obě se utkají již podesáté. První vzájemný duel ovládla Safinová. Poslední tři střetnutí, která byla na programu loni, však vyhrála Zvonarevová. Nynější klání ponese zřejmě největší význam, jelikož půjde o premiérové měření sil těsně pod vrcholem grandslamového turnaje.

Vera Zvonarevová odstartovala novou sezónu exhibicí v Hongkongu. Po skalpech Zhengové a Dulkové, prohrála ve finále s Venus Williamsovou. Na Australian Open zůstal na raketě čtyřiadvacetileté hráčky již kvintet soupeřek. V osmifinále hladce přešla přes Nadiu Petrovovou, následně z kurtu rázně vyprovodila i Marion Bartoliovou. Francouzská přemožitelka Lucie Šafářové ze třetího kola se zmohla na pouhopouhé tři získané gamy.

Aktuální sedmá tenistka žebříku WTA dosáhla postupem do semifinále vůbec svého nejlepšího výsledku z podniků velké čtyřky v kariéře. Svůj potenciál potvrdila ziskem sedmi titulů ve dvouhře, uspět dokáže na jakémkoliv povrchu. Současným melbournským tažením navazuje na výborný loňský rok, kdy ovládla dvojici podniků. Šestkrát navíc zůstala těsně pod vrcholem, olympijské hry v Pekingu jí bude navždy připomínat bronzová medaile.

O dva roky mladší Dinara Safinová získala herní pohodu v úvodu roku díky působení na Hopmanově poháru. Přehrála zde tři soupeřky, zejména Italka Pennetaová či Cornetová z Francie v bílém sportu již leccos dokázaly. Jakou příchuť má porážka, oživila sympatické rodačce z Moskvy Dominika Cibulková, která spolu s Dominikem Hrbatým celou soutěž nakonec vyhrála. V Sydney působila Safinová ještě lepším dojmem, po čtyřech úspěších nestačila až v boji o turnajové prvenství na krajanku Dementěvovou.

Již třikrát musela Safinová během aktuální jízdy Australian Open absolvovat plnou porci tří setů. Krajance Makarovové však v rozhodujícím dějství nadělila kanára, reprezentantku země galského kohouta Cornetovou porazila letos i potřetí, znovuzrozené Dokičové pak nepovolila další pokračování vítězného návratu.

Čtvero loňských prvenství na turnajích WTA, spolu s finálovou účastí na Roland Garros a OH v Pekingu, katapultovalo sestru tenisového bouřliváka Marata Safina mezi nejužší světovou špičku. Nyní se může chlubit třetím místem. Jelikož dokázala své výkony stabilizovat, a značně omezila kolísavost formy, může vytoužený grandslamový vavřín získat již letos.

Vrátí Safinová své krajance loňské porážky, či střetnutí ovládne opět Zvonarevová? Bwin vypsal na vítězství Zvonarevové kurs 1.58, na výhru Safinové si můžete vsadit v kursu 2.23.

Reklama