Hlavní obsah

Zastaví Ässät svůj propad?

Nejvyšší finská hokejová soutěž má dnes na programu jediné střetnutí. V dohrávce šestačtyřicátého kola SM-liigy hostí předposlední Ässät Pori sedmou Lukko Raumu. Oba celky mají stále o co hrát, domácím jde o vyhnutí se baráži, hosté usilují o play-off.

Ilustrační foto - hokej.

Článek

Pori již mezi souboje nejlepších postoupit prakticky nemůže, naopak se soustředí na záchranářské práce. Nepříjemnost baráže si toto mužstvo okusilo již v minulé sezóně, kdy po základní části tabulku uzavíralo. Prolínací soutěží sice Ässät úspěšně prošel, letos však tuto účast netouží zopakovat.

Zatím se svěřenci trenéra Alpo Suhonena drží jediný bod nad propastí chvostu ligového pelotonu. Pomoci k úspěchu má gólman Eero Kilpeläinen. Ten potkal v lednu slušnou formu. Střelecky tým drží Sakari Salminen. Bilance čtrnácti přesných zásahů lídra mužstva není ale pro Pori dobrá vizitka. Svůj hubený náskok mohou zvýšit právě dnes, navíc by poslední Saipu dostali pod větší tlak. Tým sráží především nevyrovnané výkony, delší úspěšná série ne a ne přijít. Dvě těsné porážky v řadě sebevědomí mužstva taktéž neposílilo, přesto kouč domácích vyhlásil mobilizaci psychických i fyzických sil právě pro dnešní klání.

„Věřím, že nepovedený ročník dohrajeme co nejlépe. V současné situaci je pro klub klíčové vyhnout se ošemetné baráži. Forma hráčů jde přeci jen nahoru. Vše máme stále ve své moci, Raumu potřebujeme porazit v základní době. Chceme se taktéž odvděčit fanouškům za jejich neutuchající podporu,“ uvedl hlavní muž střídačky Pori, Alpo Suhonen.

Lukko Rauma obsadila v minulém roce devátou příčku, a z předkola do play-off postoupit nedokázala. Letos brázdí tytéž ligová patra. Zlepšená forma z posledního období vyhlídky Raumy notně rozjasnila. Šestá pozice, zaručující přímý postup do vyřazovací části, není v nedohlednu. Šest bodů činí naopak i náskok Lukko před jedenáctým TPS Turku, které momentálně okupuje místo znamenající první nepostupovou příčku do předkola play-off.

Na ledě soupeřů zažívají hráči, jenž vede trenér Rauli Urama, dobré časy. Z posledních čtyřech zápasů venku uzmuli tři vítězství. Hosté i dnes budou spoléhat, co předvede Juha-Pekka Haataja. Šestadvacetiletý útočník posbíral již čtyřiačtyřicet bodů, čímž vévodí klubové statistice. Mezi tyčemi je jasnou jedničkou o pět let starší Petri Vehanen, jenž absentoval pouze v jednom duelu.

Ze tří vzájemných utkání probíhající sezóny dvakrát uspělo Pori, z toho jednou v prodloužení. Vyrovná Rauma tuto bilanci, nebo se domácí bodovým ziskem odlepí od dna tabulky? Bwin vypsal na výhru Ässät Pori kurs 2.55, nerozhodný výsledek je oceněn kursem 4.20, na triumf Lukko si můžete vsadit v kursu 2.20.

Reklama