Hlavní obsah

Uspěje Ljubičič na domácí půdě?

Eurotip.cz

Australian Open skončilo, kolotoč tenisových turnajů však pokračuje. Jedním ze tří míst, kde se tento týden představí v rámci elitní kategorie muži, je Záhřeb. Tamní klání nese název PBZ Indoors. Mezi dvaatřiceti hráči, jenž se představí v hlavní soutěži, uvidíme také Ivana Ljubičiče. O vyřazení domácího zástupce se v prvním kole pokusí Christophe Rochus.

Článek

Oba hráči se potkali na okruhu ATP zatím třikrát, na tvrdých površích uspěl dvakrát Ljubičič, jediný duel z antuky zvládl lépe Rochus.

Devětadvacetiletý Ivan Ljubičič pochází z bosenské Banja Luky. Mezi profesionály začíná svou dvanáctou sezónu, během této doby nenašel přemožitele na osmi turnajích dvouhry. Premiérový vavřín získal před osmi lety na tvrdém povrchu v Lyonu. Nejlépe si vedl v roce 2006, kdy ovládl tři podniky, včetně toho záhřebského. Navrch přidal semifinále z Roland Garros, což zůstává jeho osobním grandslamovým maximem.

Loni zůstal bez prvenství, blízko k němu měl právě v Záhřebu, ovšem Ukrajinec Stakhovsky byl ve finále lepší. V Pörtschachu a Dauhá hrál semifinále, na French Open postoupil mezi šestnáctku nejlepších, stejně jako na Masters v Indian Wells. Tím ale výčet úspěchů Ljubičiče za uplynulých dvanáct měsíců končí.

Ani nový rok zatím nepřinesl pětapadesátému hráči žebříčku ATP příliš dobrého. K rozehrání zvolil exhibici v Kooyongu. Zde odešel třikrát poražen, navíc proti Moyovi, Baghdatisovi ani Fernandu Gonzalezovi neuhrál jedinou sadu. Se svým vystoupením v Melbourne Parku mohl být přeci jen spokojenější. Igora Kunitsyna z Ruska udolal v pětisetovém dramatu a následně řádně zatopil favorizovanému Tsongovi. Dva ze tří tiebreaků ale prohrál, závěrečné dějství již bylo plně v režii mladého Francouze.

Christophe Rochus spatřil světlo světa v belgickém Namuru. Není jediným nositelem tohoto příjmení mezi aktivně hrajícími muži. Jeho bratr Olivier vstoupil do povědomí tenisové veřejnosti ještě výrazněji. Christophe oslavil v prosinci třicáté narozeniny. Většinu kariéry strávil na challegerech.

O kategorii výše třikrát stanul v boji o turnajový vavřín. Ve Valencii 2003, o dva roky později v Lucemburku, ani před třemi lety v Rotterdamu poslední krůček nezvládl. Pyšnit se rovněž může semifinálovou účastí hamburského Masters 2005. Z podniků velké čtyřky postoupil nejdále na Australian Open, zdejší osmifinále se datuje devět let nazpět. Zdá se, jako by tyto vydobyté pozice pomalu vyklízel. V posledním roce uspěl jen čtvrtfinálovým výsledkem v Amersfoortu, z Dauhá a Lyonu přivezl osmifinále. Dvakrát nenašel přemožitele na challengerech.

Bilance postavou malého Belgičana v probíhající sezóně není příznivá. Odehrál pouhá dvě střetnutí, v obou tahal za kratší konec a soupeřům podlehl. V Dauhá po boji Stakhovskému, na Australian Open uhrál proti pozdějšímu vítězi Nadalovi jen čtyři hry. Ve světovém žebříčku zaujímá pětasedmdesátou příčku.

Přestaví se Ljubičič i tento rok před domácím publikem v dobrém světle, či dokáže Christophe Rochus překvapit? Bwin vypsal na výhru Ljubičiče kurs 1.19, na vítězství Ch. Rochuse si můžete vsadit v zajímavém kursu 4.15.

Reklama