Hlavní obsah

Prolomí Clement letošní nevýrazné výkony?

Jedním z trojice mužských turnajů ATP tohoto týdne je podnik v Marseille, zařazený do série World Tour 250. O podíl na celkové dotaci lehce převyšující půl milonu dolarů usilují také Arnaud Clement a Mischa Zverev, kteří se dnes utkají v rámci osmifinále dvouhry.

Foto: merseysidesport.com

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Arnaud Clement patří mezi inventář na okruhu. Vždyť kolotoč bílého sportu brázdí již od roku 1996. Ve sbírce má čtyři tituly z dvouhry, zejména v posledních letech dosahuje ještě větších úspěchů ve čtyřhře. V oblibě má především tvrdé povrchy včetně trávy, což potvrdil loni, kdy v době naprosté výsledkové mizérie šokoval svou wimbledonskou cestou. S nejslavnějším turnajem světa se rozloučil až ve čtvrtfinále, když po vyčerpávající bitvě podlehl Schuettlerovi 6-8 v pátém setu. Vyjma postupu mezi elitní kvarteto v Hertogenboschi, minulý rok jen paběrkoval.

Novou sezónu zahájil osmasedmdesátý tenista planety v Dauhá podlehl ve druhém kole Roddickovi. V Sydney nepřekročil první kolo, rovněž ze Záhřebu opustil soutěž dvouher v nejkratším možném termínu. V Melbourne Parku alespoň udolal na úvod Stachovského, jenže skvělému Verdascovi absolutně nestačil, proti pozdějšímu semifinalistovi uhrál pouhé čtyři gamy. Kvalifikací musel projít v Rotterdamu, jenže Rus Tursunov jej do druhého kola hlavní části nepustil. Dvojici soupeřů tak Clement porazil pouze na challengeru v Heilbronnu, ovšem na jeho raketě zůstali hráči nevalné úrovně. Při první ostřejší zkoušce neobstál, Karol Beck zápas zcela ovládl. Domácí podnik v Marseille odstartoval soubojem s bývalou světovou jedničkou Maratem Safinem. Úvodní dějství patřilo ruskému hráči, nakonec se ale radoval jednatřicetiletý Francouz.

O deset let mladší Mischa Zverev reprezentuje Německo, ačkoli pochází z Moskvy. Upozornil na sebe v sezóně 2006 svou čtvrtfinálovou stopou v Bangkoku. Předešlý rok dokázal výkony stabilizovat, tudíž pronikl častěji na turnaje ATP. Rád určitě bude vzpomínat na loňský turnaj ve svém rodném městě, z Moskvy totiž odjížděl coby semifinalista. Z dalších pěti míst připojil postup mezi osmičku nejlepších. Na grandslamech třikrát balil kufry hned po úvodním kole, třetí kolo z Wimbledonu však nese punc kvality.

Rok 2009 započal v Bribane, Ekvádorce Giovanniho Lapenttiho přehrál, vzápětí nedokázal pokořit Sirianniho. Australian Open rovněž ochutnal jen krátce, Del Potro přeci jen patří do jiné kategorie, což v prvním kole jednoznačně potvrdil. Dva dlouhé zápasy s vítězným koncem absolvoval v Záhřebu, na konci úvodní sady čtvrtfinálového duelu s Hernychem pak Zverev pro zranění odstoupil. Zde v Marseille měl plno práce s Ukrajincem Marchenkem. Po třísetovém utkání však mohl slavit postup do osmifinále.

Jediné vzájemné střetnutí z před tří let získal pro sebe na tvrdém povrchu Clement. Dokáže mu tuto porážku Zverev, který je v žebříčku pouze o dvě místa horší, oplatit?

Reklama