Hlavní obsah

Uspěje Linköpings potřetí v řadě?

Stejně jako ostatní evropské ligy, taktéž nejvyšší švédská hokejová soutěž nabízí nyní vyvrcholení celé sezóny. SM-Slutspel, jak bývá play-off v zemi Tří korunek nazýváno, dnes zvedá počtvrté čtvrtfinálovou oponu. V jednom ze zápasů zamíří Skelleftea do Cloetta Center, aby se zde pokusila srovnat stav série proti domácímu Linköpings.

Foto: www.linkopinghc.com

Stadion Cloetta Center v Linköpingu

Článek

V základní části Linköpings se Skellefteou ani jednou neprohrál, přesto první zápolení v bojích o titul patřil právě hokejistům SAIK, kteří proměnili výhodu domácího prostředí v úvodní výhru. Linköpings následně odpověděl taktéž vítězstvím ze svého ledu, k čemuž připojil ve třetím klání důležitý úspěch z Kraft Arény, tedy domovského stánku Skelleftey. Dnes mají tedy Lvi možnost výrazného přiblížení se k semifinálovým branám, k čemuž je zajisté bude hnát osm a půl tisíce natěšených fanoušků.

Linköpings HC dosud ve své historii švédský titul nezískal. Před dvěma lety však zůstal těsně pod vrcholem. Od té doby jakoby druhá umístění byla tomuto celku souzena. Stříbrnou příčku obsadili Lvi loni jak po základní části, tak nakonec i ve vyřazovacích bojích, kdy ztroskotali až ve finále na HV 71. Letos druhou příčku z dlouhodobého dějství Linköpings zopakoval. Ještě před švédskými hokejovými hrami přitom svěřenci Slavomíra Lenera ligovému pelotonu vévodili, po sérii pěti porážek v řadě však nakonec v závěru horko těžko zachraňovali alespoň stříbrnou pozici.

V brance září Daniel Henriksson, hvězdami týmu jsou rovněž čeští krajánci Jaroslav Hlinka a Jan Hlaváč, kteří posbírali nejvíce bodů v dlouhodobé soutěži. Druhý jmenovaný se stal dokonce nejlepším střelcem mužstva. Klubové produktivitě v play-off aktuálně vévodí Daniel Fernholm a Joakim Eriksson, mající oba po čtyřech bodech.

Skelleftea v minulém ročníku obsadila osmé místo, stejnými vodami plula i v probíhajícím ročníku, mezi nejlepší nakonec vstoupila ze sedmého místa. Trenér Hans Särjijärvi spoléhá na vyrovnanost kádru. Již šestice hráčů zaznamenala ve čtvrtfinále po dvou bodech. Velkou ztrátou je absence Řeka Dimitrakose, jenž opanoval týmovou statistiku kanadského bodování základní části. Minimálně pro tuto sérii je však mimo hru. Solidní práci odvádí duo brankářů Andreas Hadelöv – Nicklas Dahlberg, přičemž nyní dostává příležitost prvně jmenovaný. Své místo mezi obránci má též český bek Pavel Skrbek.

Potvrdí domácí roli jednoznačného favorita, nebo dokáže Skelleftea papírové předpoklady vyvrátit a před pátým duelem tuto sérii srovná? Bwin očekává výhru Linköpings HC, na jehož triumf si můžete vsadit v kursu 1.40, nerozhodný výsledek je oceněn kursem 4.90, varianta vítězství Skelleftey má kurs 6.10.

Reklama