Hlavní obsah

Porazí Hernych bývalou světovou jedničku?

Po následující dva týdny zaujme pozici centra tenisového dění Indian Wells. Včerejší start hlavní soutěže žen napodobí dnes i muži, jejichž klání patří do série ATP World Tour 1000. Kompletní světová špička si mezi sebe rozdělí pohádkovou sumu čtyř a půl milionu dolarů. V jednom z utkání prvního kola na sebe narazí Lleyton Hewitt a Jan Hernych.

Článek

Lleyton Hewitt patří již dlouhou dobu k předním hráčům. Nejlepší období zažíval na začátku tisíciletí, vždyť ve dvaceti letech vévodil světovému žebříčku a měl na svém kontě šest turnajových vavřínů. Od roku 2006 však své pozice postupně vyklízel, a zdálo se, že kariéra někdejšího šampióna nenávratně uvadá.

V předešlé sezóně nedosáhl ani jednoho semifinále, a tak se rozhodl k razantnímu prohlášení. „Rok 2009 beru jako svůj poslední pokus k návratu mezi špičku, pokud se mi nepovede opět vyhrávat, s tenisem skončím,“ prohlásil Hewitt.

Pro rozehrání zvolil počátkem ledna Hopman Cup. První ostrý start přišel v Sydney, odkud odjížděl coby čtvrtfinalista. Zklamáním skončilo domácí melbournské vystoupení, přestože prohra v úvodním kole s Fernandem Gonzalezem z Chile po pětisetové bitvě nebyla žádnou ostudou. Přechod na americkou půdu nezahájil nejlépe. V San Jose podlehl záhy Mardymu Fishovi. Výraznější výsledek zaznamenal až v Memphisu. Zde jej v semifinále zastavil po boji Andy Roddick. Od té doby se ale populární Australan opět hledá. V Delray Beach balil kufry již po prvním kole, to nestačil Lu Yen-hsunovi. Současná světová sedmasedmdesátka šokovala také o víkendu v Davis Cupu, když podlehla Udomchokemu z Thajska.

Jan Hernych pronikl v povědomí před pěti lety dvojicí čtvrtfinálových účastí z Dauhá a Toronta. Následující sezónu dokonce tyto úspěchy překonal, v Aucklandu a Hertogenboschi postoupil mezi kvarteto nejlepších. Další start na nizozemském travnatém povrchu proměnil ve finálové působení. Loni pronikl do čtvrtfinále ve Stuttgartu, navíc ovládl challengerová klání v Praze a Bratislavě.

Nový ročník zahájil v Dauhá, ovšem podle očekávání nestačil na Monfilse. V Sydney dokonce nepostoupil ani z kvalifikace, výhry se nedočkal devětadvacetiletý český hráč ani na Australian Open, byť statečně vzdoroval Hanescuovi z Rumunska. Úspěch přišel v Záhřebu, kde porazil trojici soupeřů. Navíc nebyl v semifinále daleko od pokoření Ančiče, několik promarněných Hernychových mečbolů poslalo nakonec dál domácího borce. V Marseille i Dubaji uhrál po jednom vítězství, v obou případech mu stopku ve druhém kole vystavil Novak Djokovič. Třiašedesátý hráč planety však rozhodně proti světové trojce nezanechal špatný dojem. O víkendu pak ve třech setech podlehl Tsongovi, když za již rozhodnutého stavu nastoupil k nic neřešící dvouhře v Davis Cupu.

Oba tenisté se dosud střetli pětkrát. Pokaždé se z vítězství radoval Hewitt. Podaří se tentokrát uspět v současnosti lépe žebříčkově postavenému Hernychovi? Bwin favorizuje Hewitta, na jehož výhru vypsal kurs 1.44, varianta úspěchu Hernycha je ohodnocena kursem 2.62.

Reklama