Hlavní obsah

Naváže Troicki na výkon z minulého kola?

Mužská část tenisového podniku v Indian Wells nabídne příznivcům bílého sportu zápasy třetího kola dvouhry. Po překvapivém vítězství nad Tomášem Berdychem čeká Viktora Troického ještě těžší zkouška, o postup do další fáze soutěže se totiž utká s Davidem Nalbandianem.

Článek

Sedmadvacetiletý David Nalbandian začal s tenisem v argentinské Cordobě. Na okruhu ATP triumfoval ve dvouhře celkem desetkrát. Poprvé nenašel přemožitele v Estorilu před sedmi lety, ve finále porazil právě svého dnešního protivníka. Tehdy rovněž aktuální světová čtrnáctka šokovala svým postupem mezi dvojici nejlepších ve Wimbledonu. Těsně pod vrcholem jej však smetl tehdejší vládce bílého sportu Lleyton Hewitt. Mnohokrát od té doby stanul Nalbandian v grandslamovém semifinále, svůj wimbledonský stín 2002 však zatím překročit nedokázal. Dalším mezníkem jeho kariéry bylo ovládnutí Turnaje mistrů z před čtyř let. V uplynulém roce zůstal neporažen hned na třech podnicích. Ovládl antukové Buenos Aires i Acapulco, rovněž tak halový Stockholm.

Nový rok začal Nalbandina ve velkém stylu. Při svém letošním debutu porazil v Sydney mimo jiné Hewitta a Gasqueta, a po finálovém úspěchu nad Nieminenem mohl třímat v olympijském městě v rukou pohár pro vítěze. O to větší senzaci však Argentinec způsobil na Australian Open, když ve druhém kole podlehl Luovi. Na domácí antuce v Buenos Aires byl hlavním adeptem na titul, nicméně v semifinále ztratil výborně rozehraný zápas s Juanem Monacem. Svou nevyrovnanost, která jej provází od počátku kariéry, dokumentoval o pár dní později v Acapulcu. To nestačil na Koellelera z Rakouska. Poté oranžový povrch opustil, a zamířil zpět na tvrdý podklad. V prvním kole zde v Indian Wells hladce přehrál domácího Kendricka.

O čtyři roky mladší Viktor Troicki pochází z Bělehradu. Jedenačtyřicátý tenista žebříku na své úvodní prvenství z dvouhry mezi elitou stále čeká. Z kategorií Futures a challengerů zamířil trvaleji na okruh ATP teprve v loňské sezóně. Nejlépe se prezentoval ve Washingtonu, kde zanechal finálovou stopu. Těsně pod vrcholem jej od premiérového vavřínu odtrhnul Del Potro. Že nešlo o náhodný úspěch, dokumentují čtvrtfinálové účasti z Moskvy a Tokia. Slušným počinem je i třetí kolo z US Open.

Letošní sezónu odstartoval v Dauhá, zde jej však přehrál hned v prvním kole Rumun Hanescu. Lepší dojem zanechal v Aucklandu, po skalpu dvojice protivníků soutěž opustil po porážce od Del Potra, na něhož Troicki nevyzrál tedy ani tentokrát. Z Melbourne odjížděl po druhém kole s ostudou, na Tommyho Robreda uhrál pouhopouhé čtyři hry. Zlepšení prokázal v Záhřebu. Semifinálové působení lze hodnotit pozitivně. Následoval domácí turnaj v Bělehradu. Ačkoliv šlo jen o challenger, určitě si své sebevědomí. Na raketě Troického zůstalo celkem pět tenistů, včetně finálového soupeře Dominika Hrbatého. Neuspěl v Dubaji, své zemi příliš nepomohl ani v Davis Cupu. Na antuce ve Španělsku proti Davidu Ferrerovi však jen stěží mohl očekávat jiný scénář, nežli triumf domácího hráče. Aktuální podnik v Indian Wells zatím Troickému vychází náramně. Proti Južnému ani Berdychovi neztratil set.

Jediný vzájemný duel ovládl loni na trávě v Londýně argentinský tenista. Předvede Nalbandian opět své kvality, nebo rozjetý Troicki favorizovaného Argentince do dalšího kola nepustí? Bwin vypsal na výhru Nalbandiana kurs 1.31, varianta úspěchu Troického je nabízena v kursu 3.15.

Reklama