Hlavní obsah

Final Four v Praze! Tipněte si vítěze.

Čtyři giganti s vysokými hvězdami i rozpočty se valí na Prahu. V hlavním městě Česka se o víkendu uskuteční Final Four, vyvrcholení volejbalové Ligy mistrů. Nechte se zlákat úchvatnými souboji, do nichž se zapojí i český blokař Martin Lébl.

Foto: FIVB

Martin Lébl v utkání volejbalového MS proti USA.

Článek

Který tým z elitního kvarteta si podmaní Prahu? Po nejprestižnější klubové trofeji natahují ruce volejbalisté řeckého Iraklisu Soluň, ruské Iskry Odintsovo a italských rivalů Lube Banca Marche Macerata a Trentino Volley. V sobotu jsou na programu semifinálové bitvy, o den později se uskuteční zápas o třetí místo a finále. Už máte jasno o svých sázkách?

Odintsovo - Iraklis    1,48:1 - 2,3:1 Řecký velkoklub touží po triumfu, do Prahy míří bývalý československý reprezentant Andrej Kravárik a nejspíš i tisícovky fanoušků odhodlaných podpořit svůj tým pekelnou atmosférou. Iraklis narazí na movitou Iskru Odintsovo s fenomenálním Brazilcem Gibou, držitelem mnoha individuálních ocenění. Ruský kolos je favoritem, ovšem Iraklis má od roku 2001 nejvíce účastí ve Final Four. „Řekové jako jediní v celé soutěži neprohráli. Kádr Iraklisu je už dlouho pohromadě, hraje konstantně a minimálně kazí. Svého soupeře může překvapit,“ poznamenal bookmaker Tipsportu Petr Karlík. Mozkem Iraklisu je německý nahrávač Tischer. V útoku se prosazuje diagonální hráč Nilsson i oba smečaři Konstantinov a Akhrem. Na bloku září ikona

Vítěz Final Four
MacerataOdintsovoTrentinoIraklis
2,70:12,85:13:17,5:1

klubu Kravárik. Odintsovo spoléhá, tak jako každý ruský celek, na nepropustné vysoké bloky. Hlavní útočnou oporou je Němec Schops, skvělou práci v poli odvádí libero Verbov. „Naopak Brazilce Gibu brzdí zdravotní problémy. Myslím, že už je za zenitem a právě na postu přihrávajících smečařů vidím největší slabinu Rusů,“ uvedl Petr Karlík.

Macerata - Trentino    1,72:1 - 1,89:1

Plné vášní bude derby dvou velkých soků z Itálie. Čeští fanoušci jistě budou držet palce Maceratě. Barvy lídra italské ligy totiž hájí blokař Martin Lébl, jediný český hráč ve Final Four. Oporou týmu je i chorvatský ranař Igor Omrčen, který se stal v letech 2004 a 2006 nejvíce bodujícím hráčem Evropské ligy. Trentino spoléhá především na famózní výkony olympijského vítěze z roku 2000 Nikoly Grbiče ze Srbska, jenž svede klíčové souboje s další nahrávačskou legendou Vermigliem. „Rozhodovat budou maličkosti, ale větší šance dávám Maceratě, která hraje v útoku pestřeji,“ řekl bookmaker Tipsportu Petr Karlík. „Kromě univerzála Omrčena má Macerata velkou sílu ve středových hráčích: Lébl, spolehlivý Brazilec Rodrigao a talentovaný Srb Podraščanin jsou zárukou kvality. Trentino může uspět, pokud bude extrémně dobře podávat. Na to jsou experty například Kaziyski či Winiarski. Tím by Trentino narušilo přihrávku soupeře a mohlo lépe organizovat obranu na síti,“ podotkl bookmaker. Oba týmy se letos střetly třikrát. V domácí lize oba vyhrály na svých palubovkách, na začátku sezony Macerata jasně přehrála Trentino v Superpoháru. Navíc ukořistila i ceněný italský pohár a zajistila si účast v Lize mistrů v příští sezoně.

Reklama