Hlavní obsah

Moto GP: Tři Češi na startu! Kdo bude nejvýše?

Nechte se pozvat do magického světa silných strojů. Velkou cenou Kataru odstartuje letošní šampionát silničních motocyklů s trojicí českých jezdců. Ve čtvrtlitrech budou znovu klopit zatáčky Lukáš Pešek a Karel Abraham. V kategorii do 125 ccm chce zúročit svůj talent Lukáš Šembera.

Foto: Sport.cz

Lukáš Pešek při Velké ceně Austrálie na Phillip Islandu.

Článek

Pešek: Cíl? Desítka! Překonat celkové patnácté místo, na které dosáhl při loňské premiéře ve dvěstěpadesátkách, chce v letošní sezoně český motocyklista Lukáš Pešek. Jeho cílem je pravidelné sbírání bodů a umisťování se v elitní desítce mistrovství světa. K dispozici bude mít znovu polotovární model Aprilia. Stejně jako loni se Pešek musí vyrovnat s handicapem v podobě pouze jednoho motocyklu, což se může projevit i na výkonech v kvalifikaci. Od letošního roku totiž bude před závody mistrovství světa jen jedna v sobotu. Změna jezdce příliš nepotěšila. „Pro mě je to krok špatným směrem, protože mám jen jednu motorku a budu muset tlačit na pilu. Pokud spadnu, jsem automaticky odsouzený k zadním pozicím. Jedna kvalifikace je dobrá pro ty, kteří mají dva stroje. Když spadnou, mohou doběhnout do depa pro druhý a pokračovat,“ vysvětlil. S pády, které ho často provázely v loňské i předchozích sezonách, třiadvacetiletý Pešek nadále počítá. „K motorkám patří jako fauly k fotbalu. Bez nich nejde být rychlý. Když někdo jen dojíždí, tak je to jezdec pravidelnosti, jak já říkám,“ podotkl vítěz dvou velkých cen ve třídě do 125 ccm, jenž v Grand Prix stanul celkem devětkrát na stupních vítězů. Pešek se v zimě zaměřil na kondiční přípravu. Skákal na trampolíně, plaval, v rámci tréninku se dokonce představil i na běžkách na Jizerské padesátce.

Abraham osedlá továrnuPoprvé v roli továrního jezdce se představí na šampionátu silničních motocyklů další český závodník Karel Abraham. Šestnáctý jezdec loňské klasifikace čtvrtlitrů vyjíždí do letošní sezony s tovární Aprilií. Pro devatenáctiletého brněnského závodníka je to výrazný posun nahoru. Nejlepší stroj je ovšem spojený s mnohem větším tlakem na dobré umístění. „Nechci před sezonou říkat, na které pozici bych se rád skončil. Záleží na hodně faktorech. Mým cílem je hlavně dojíždět závody, což se mi loni tolik nedařilo. Musím pracovat na tom, aby byly moje výsledky konstantnější,“ uvedl Abraham, jenž dosud sedlal polotovární stroj. Novinkou byly i zimní tréninky s americkým koučem Andym Ibbotem, který v minulosti pomáhal  špičkovým jezdcům. Český závodník pod jeho vedením absolvoval přípravu v Las Vegas. „Hodně mi spolupráce pomohla. Věřím, že můžeme dojít k dalšímu zlepšení. Například jsme probírali, jak se má jezdec chovat při průjezdu zatáčkou, aby byl co nejrychlejší. Intenzivně jsem také posiloval,“ prohlásil Abraham.

Dravý teenager ŠemberaČeské zastoupení v mistrovství světa letos rozšíří třetí stálý účastník Lukáš Šembera. Šestnáctiletý jezdec se chystá na souboje se světovou elitou v nejslabší kubatuře do 125 ccm bez konkrétních výkonnostních cílů. Reálně by se ovšem mohl stát nejlepším nováčkem roku. K dispozici má stroj Aprilia z roku 2007 doplněný o některé nové díly. V minulé sezoně Šembera debutoval v Brně na divokou kartu a v závodě stopětadvacítek skončil sedmnáctý. Tehdy se blýskl famózní stíhací jízdou, při které senzačně předjel devatenáct soupeřů. K bodovanému umístění a tím i prvnímu světovému bodu chyběly Brňanovi pouhé dvě vteřiny! Jak si talentovaný teenager s číslem 69 povede o víkendu v Kataru?

Reklama