Hlavní obsah

Kanada-Švédsko: Jednoznačné finále?

Překvapivé vyvrcholení má ženský hokejový turnaj v Turíně. Do finále podle očekávání postoupila Kanada; jejím soupeřem však nejsou Spojené státy, ale Švédky, které své americké soupeřky senzačně vyřadily. Poradí si s nimi Kanaďanky stejně suverénně, jako v základní skupině?

Článek

Cesta Švédek do semifinále nijak překvapivá nebyla. Seveřanky na úvod turnaje porazily Rusko 3:1; ačkoli je soupeřky přestřílely, podržela je brankářka Martinová. Pak si lehce poradily s Italkami, které na Anderssenovou vyslaly pouhé čtyři střely a prohrály 0:11. Pak ovšem Švédky tvrdě narazily: v zápase s Kanadou vystřelily na bránu jen osmkrát, jejich soupeřky vyslaly na Anderssonovou téměř šestkrát tolik střel a zaslouženě zvítězily 8:1. V semifinále se proti Spojeným státům do brány vrátila Martinová, která se trenéru Elanderovi odvděčila 37 úspěšnými zákroky a hlavně tím, že při rozhodujících samostatných nájezdech nedostala od Američanek ani gól.

Kanaďanky tak přišly o možnost dokázat svým severoamerickým soupeřkám, že jsou lepší. Byl by to ostatně první těžší zápas, který by je tady čekal. V základní skupině se skoro ani nezapotily; Itálii vyprovodily 16:0, Rusky 12:0 a pak přišla zmíněná výhra nad Švédskem. Bez problémů zvítězily i v semifinále, kde jim Finky nedokázaly vstřelit gól a prohrály 0:6.

Není příliš pravděpodobné, že by Švédky dokázaly znovu překvapit a porazit i Kanadu. Bookmakeři jsou si toho dobře vědomi, a proto vypsali favoritky zápasu s kursem 1.04 a na Švédsko si troufli vypsat 16.00. Vsadit si ale můžete i handicapem 3.5 gólu ve prospěch Švédek nebo jestli padne více nebo méně než 6.5 gólů.

Reklama