Hlavní obsah

Sazka dluží českému sportu 250 miliónů korun

Společnost Sazka dluží podle Hospodářských novin sportu 250 miliónů korun. Podle deníku je to vůbec poprvé, co největší loterijní společnost přiznala, kolik dluží sportovním svazům. Šéf společnosti Aleš Hušák deníku řekl, že ze slíbené miliardy loni sportovci nedostali čtvrtinu. "Akcionářům jsme nezaplatili 250 miliónů korun," uvedl.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Generální ředitel společnosti Sazka Aleš Hušák

Článek

HN připomněly, že před dvěma lety, v souvislosti se stavbou Sazka Areny, Hušák svazům slíbil, že finančně náročný projekt multifunkční haly neohrozí placení sportu. HN už v minulosti upozorňovaly, že splátky za arénu vystoupají postupně tak vysoko, že Sazka bude ročně odvádět tolik, kolik má dát na sport. Celkem do roku 2013 zaplatí i s úroky přibližně osm miliard korun.

Hušák ovšem podle HN stále tvrdí, že dluh vůči sportovcům s halou nesouvisí. "Peníze jsme vydělali. Problémem je nový zákon o DPH," řekl. Podle zákona, který začal platit v lednu minulého roku, totiž musí loterijní a sázkové společnosti odvést státu daň, od které byly dříve osvobozeny.

Hušák: Dluh by měl srovnat stát

Hušák proto podle HN nyní otevřeně mluví o tom, že by čtvrtmiliardový dluh měl srovnat stát. "Peníze jsme místo svazům zaplatili státu. Stát by měl proto tyto peníze přerozdělit a sportovním svazům je dát místo nás," uvedl.

HN napsaly, že Hušák tak vrací do hry už jednou vytaženou kartu. Sazka původně chtěla, aby vláda poskytla na stavbu haly státní záruky. Tehdejší premiér Vladimír Špidla to odmítl, Sazka získala méně výhodný, dražší úvěr a Špidla nebyl pozván na slavnostní otevření arény.

Menší svazy na to doplácejí

Sportovní svazy už nedostatek peněz poznávají na vlastní kůži, napsaly HN. "Velmi těžce to nesou především menší svazy," konstatoval předseda Českého svazu rekreačního sportu Jiří Veselský. Například Český svaz juda dostal jen 75 procent slíbené dotace. V rozpočtu mu tak za loňský rok chybělo kolem čtyř set tisíc. "Musíme si pomoci sami. Vyřešili jsme to tak, že jsme požádali ČSTV o půjčku," vysvětlil předseda judistů Josef Letošník.

"Museli jsme se uskromnit: pořádali jsme míň soustředění pro mládež, míň školení trenérů. Úplně jsme vynechali diplomatickou činnosti na půdě světové a evropské asociace," vypočítal předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer.

HN napsaly, že Sazka se s platbami zpožďovala už dřív, zastřešující sportovní organizace, ČSTV, však vždy z rezervního fondu příspěvky dorovnala. "Teď se zdá, že rezerva je vyčerpaná," dodal Bauer. Sazka musela halu loni - v prvním roce, kdy už sloužila naplno - dotovat několika milióny. Aréna přinesla 1,2 miliardy, ale náklady na provoz včetně splátky dluhopisů byly vyšší. "O několik jednotek miliónů," uvedl Hušák. Rozdíl musela Sazka uhradit ze zisku v loterijních hrách, který loni dosáhl 1,6 miliardy korun.

Reklama