Hlavní obsah

Togo čeká premiéra na šampionátu

V nepříliš klidné atmosféře odehrají fotbalisté Toga svůj historicky první zápas na mistrovství světa. Jejich přípravu poznamenaly dvě nepříjemné aféry; využije dnes Jižní Korea potíží afrického týmu?

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Hráči afrického týmu se s fotbalovou federací své země dohadují o nevyplacených prémiích už od lednového Poháru afrických národů. Týmu určitě nepomohl ani situace kolem trenéra Otto Pfistera. Kouč minulý týden ohlásil svůj odchod, na naléhání hráčů ale s týmem zůstává a dnes usedne na trenérskou lavici. "Jestřábi" se tak mohou soustředit na zápas proti týmu, který je v žebříčku FIFA o třicet míst před nimi. Podle největší hvězdy Toga Emmanuela Adebayora, který v kvalifikaci dokázal vstřelit jedenáct branek, dokáže jeho tým na potíže mimo hřiště zapomenout a podat dnes dobrý výkon. "Chceme světu dokázat, že jsme hladoví po vítězství," prohlásil útočník Arsenalu. "Je to turnaj těch nejlepších týmů světa. Chceme hrát co nejlépe. Musíme dobře reprezentovat Afriku," dodal hráč, jehož tým od úspěšné kvalifikace prohrál sedm z devíti utkání, včetně všech tří na lednovém mistrovství Afriky.

Adebayor zároveň dodal, že o Jižní Koreji toho příliš nevědí. Opačně už to neplatí; trenér Asiatů Dick Advocaat sledoval neshody mezi hráči a fotbalovým svazem Toga, nechce se tím ale nechat ukolébat. "Nikdy nevíte, jestli je to výhoda nebo nevýhoda, když jsou takové problémy," prohlásil Nizozemec. "Je možné, že podobné potíže stmelí tým víc, než je obvyklé." Jeho tým v Německu nemá lehký úkol: obhajuje totiž čtyři roky staré čtvrté místo, kterého však dosáhli před domácím publikem. Ve skupině mají ještě Francii a Švýcarsko, Togo se proto zdá být nejvhodnějším soupeřem k rozehrání. Důležitou roli by v dnešním úvodním souboji mohl hrát hráč Manchesteru Park Ji-Sung. "Jsem asi nejznámějším hráčem našeho týmu, proto si mě možná budou víc všímat a tím víc prostoru budou mít mí spoluhráči," řekl záložník, jehož trenér odmítl prozradit formaci, kterou proti prvnímu soupeři pošle.

Togo je vůbec nejníže umístěným účastníkem mistrovství světa na žebříčku FIFA. To je spolu s posledními výsledky Afričanů jedním z důvodů, proč jsou dnes považovány za outsidery s kursem 4.10. Věříte Korejcům, že v Německu navážou na úspěšný minulý šampionát? Potom si vsaďte na jejich dnešní výhru s kursem 1.90. Tipovat ale můžete i desítky dalších příležitostí a pokud vám ani to nestačí a budete zápas sledovat v televizi, můžete si ho zpříjemnit live sázkou.

Reklama