Hlavní obsah

Florida: Je to jako play off

Velmi důležitou sérii zápasů právě hrají baseballisté Floridy. Soupeřem Marlins je Philadephia, se kterou bojují o divokou kartu do play off; podaří se domácím s Dontrellem Willisem zopakovat včerejší vítězství?

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Za to, že Florida může ještě směle pomýšlet na play off, může situace v Národní lize. Na vyřazovací boje se mohou téměř jistě těšit newyorští Mets, pak už si ale žádný z týmů nemůže být jistý ničím. Reálnou šanci dostat se do play off má minimálně devět mužstev, mezi nimiž jsou oba dnešní soupeři. U Floridy je to přeci jen mírně překvapivé. Tým vítěze Světové série z roku 2003 totiž před sezonou opustili někteří klíčoví hráči. Očekávalo se, že v letošní sezoně bude mužstvo složené především z mladíků hlavně sbírat zkušenosti, Marlins si ale vedou dobře. Nejvíc se jim daří právě poslední měsíc - na přelomu srpna a září vyhráli 14 z patnácti utkání. Od té doby neprohráli žádnou ze sérií, to jim hrozí až nyní. S Philadelphií totiž prohráli první dva zápasy; z výhry se radovali až včera, kdy zvítězili po deseti směnách 4-3. "Pro nás je tohle play off, protože musíme vyhrát," prohlásil před dnešním utkáním trenér Floridy Joe Girardi. Ten dnes na kopec vyšle miláčka domácího publika Dontrella Willise. Výkony čtyřiadvacetiletého nadhazovače mají letos daleko do těch loňských, kdy vyhrál 22 zápasů a měl průměr 2.63 bodů na utkání; poslední čtyři zápasy se mu ovšem vyvedly, během 27 směn povolil pouhých osm bodů.

Jestli na někoho Willis letos nerad vzpomíná, pak je to právě jeho dnešní soupeř. Proti Philadelphii nastoupil dvakrát a pokaždé z toho byl debakl. Na začátku května vydržel házet přes sedm směn, během kterých Phillies pustil osm bodů. Ještě hůř se mu vedlo na konci července - bodů sice povolil "jen" šest, ze hřiště šel ovšem po dvou směnách. Jedním z těch, kteří ho naposledy vyhnali na lavičku, byl i Ryan Howard, který se během své třetí sezony v MLB stal hlavní postavou svého týmu. Fenomenální pálkař už odpálil 56 homerunů a 138 bodů a je možná nejvážnějším kandidátem na titul pro nejužitečnějšího hráče ligy. A jestli někomu pije krev, pak jsou to Marlins - Howard proti nim nastoupil k 11 zápasům, ve kterých dal osm homerunů a domů dostal 15 svých spoluhráčů. Jak je pro tým důležitý dokázal v sobotu; Scott Olsen házel za Floridu výborně, Howard ovšem svými dvěma homeruny prakticky sám zařídil vítězství Philadelphie. Včera sice jeho tým prohrál, za což ovšem Howard rozhodně nemohl - k odpalu se postavil šestkrát, čtyřikrát dostal metu zdarma a ze dvou odpalů se pokaždé dostal na metu. Dnešním Willisovým protivníkem na kopci bude Cole Hamels, další z hvězd nastupující generace. Hamelse předcházela skvělá pověst, kterou se mu dlouho nedařilo potvrdit. To se ovšem změnilo na konci července; tehdy zvítězil nad Floridou 12-3 a od té doby se mu začalo dařit. Z následujících sedmi zápasů má bilanci 4-2, přičemž jen jedinkrát povolil soupeři více než dva body.

Ve čtvrtém utkání série je podle bookmakerů mírným favoritem hostující tým. Společnost bwin vypsala na Philadelphii 1.77 a 2.30 na její vítězství v handicapu. Věříte, že s Willisem dokáží Marlins zopakovat včerejší úspěch? Potom si vsaďte na Floridu, kurs je 2.10.

Reklama