Hlavní obsah

Federer a Nadal? Jste sobci! Proč se neozvete, zuří kanadský tenista

Melbourne/Praha

Dusivé ovzduší v Austrálii budí před blížícím se startem prvního grandslamu sezony mezi tenisty silné vášně. Největší hvězdy sice milionovými dary pomáhají postiženým ničivými požáry a dokonce uspořádaly za tímto účelem i charitativní exhibici, zároveň se ale staly terčem kritiky ze strany žebříčkově níže postavených kolegů.

Foto: Stringer, Reuters

Dějiště Australian Open v oparu znečištěného vzduchu.

Článek

Nejhlasitěji se ozval Kanaďan Brayden Schnur, 103. hráč světa, jenž se snaží probít do hlavní soutěže Australian Open v probíhající kvalifikaci. Hrající legendy svého sportu Rogera Federera a Rafaela Nadala označil za sobce.

Kanaďan po více než dvouhodinovém vítězném boji v zakouřeném Melbourne Parku proti Rakušanu Sebastianu Ofnerovi spílal organizátorů a také právě oběma zmíněným velikánům za to, že turnaj probíhá v takto kontroverzních podmínkách a nebyl odložen.

„Musí to vzejít od špičkových hráčů. Roger a Rafa jsou trochu sobci, protože myslí jen na sebe a své kariéry," stěžoval si Schnur agentuře AAP.

Tenisté vybrali na exhibici pět milionů australských dolarů na pomoc Australanům s následky požárůVideo: sntv

„Blíží se konci sportovní dráhy a přemýšlejí jen o svém odkazu a ne o sportu jako takovém. Nedělají nic pro tenis samotný. Právě tihle hráči se musejí ozvat," pokračoval Kanaďan s tím, že celý zápas měl pocit, jakoby neustále kouřil cigaretu:

„V krku cítíte totální sucho. Tohle stoprocentně není normální, hráči, kteří mají astma jsou teď ve velké nevýhodě."

Ve středu organizátoři odložili začátek zápasů o tři hodiny, v jednu hodinu po poledni tamního času byli posláni na kurty, ale index kvality ovzduší kvůli požárům lesů ve státě Victoria stále signalizoval naměřené hodnoty jako „nezdravé".

Výstřednímu Němci Dustinu Brownovi musel být během utkání s Rakušanem Dennisem Novakem podán inhalátor pro astmatiky. Nakonec stejně prohrál a v rozčilení se odmítl bavit se zástupci médií.

Foto: Michael Dodge, ČTK/AP

Tenisový fanoušek v Melbourne Parku přihlíží zápasu s rouškou přes ústa.

O den dříve v důsledku špatného ovzduší zkolabovala Slovinka Dalila Jakupovičová. Musela své utkání vzdát, ačkoliv vedla.

„Právě proto se musejí hráči spojit a udělat jednomyslné rozhodnutí, protože v tomhle prostě není zdravé hrát. Nejlepší fotbalisté nebo golfisté také odkládají zápasy, když je něco špatně. V Melbourne se nás ale snaží nacpat na kurt, protože jsme jen kvalifikanti," dodal Schnur.

Z předních hráčů apeloval na organizátory druhý hráč světa Novak Djokovič, jenž je prezidentem Hráčské rady ATP. Vyjádřil obavy o zdraví tenistů s tím, že by start turnaje měl být odložen do doby, než se podmínky zlepší.

Reklama

Související témata: