Hlavní obsah

Strýcová zvládla souboj s Češkami, má na dosah druhý grandslamový titul

Melbourne
Aktualizováno

Tenistka Barbora Strýcová si zahraje ve čtyřhe o titul na grandslamovém Australian Open. S tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej tvoří v Melbourne nejvýše nasazenou dvojici a v semifinále porazily české turnajové čtyřky Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou 6:2 a 6:3. Teď je čeká maďarsko-francouzský pár Tímea Babosová, Kristina Mladenovicová.

Foto: Sport.cz

Barbora Strýcová spolu s parťačkou Sie Šu-wej. Archivní foto.

Článek

Bronzová olympijská medailistka Strýcová má na dosah druhý grandslamový titul ve čtyřhře. Loni se Sie Šu-wej triumfovaly na trávě ve Wimbledonu a od té doby je plzeňská rodačka s krátkou pauzou světovou deblovou jedničkou. O první místo ale v pondělí přijde a v čele ji nahradí právě její deblová partnerka Sie Šu-wej.

Sie Šu-wej se dostane v pořadí čtyřhry před Strýcovou, jelikož loni hrály každá v Melbourne s jinou partnerkou. Tchaj-wanka odečte vzhledem k vyřazení už ve 2. kole o 650 méně bodů než Strýcová za semifinále (hrála s Markétou Vondroušovou). A současný bodový rozdíl mezi nimi je v deblovém pořadí 475 bodů.

V úvodním více než dvanáctiminutovém gamu přišla o podání Krejčíková a Strýcová potřebovala stejnou dobu, aby brejk při svém servisu potvrdila. I podruhé v setu pak neudržela podání Krejčíková a Sie Šu-wej úvodní sadu ukončila esem.

Strýcová a Sie Šu-wej si celý zápas jistě držely servis. Výborně returnovaly a při první příležitosti se tlačily k síti. Ve druhé sadě neustála jejich tlak Siniaková a v poslední hře znovu Krejčíková, která při mečbolu poslala míč do autu.

"Jsem nadšená, že jsme v dalším grandslamovém finále. Moc to pro mě znamená a zvláště s takovou partnerkou, jako je Sie Šu-wej, a tady v Austrálii. Ke konci už to bylo trochu vyhecovanější, ale tak to bývá," řekla Strýcová v rozhovoru na kurtu. "Snažila jsem se do českého souboje nezasahovat," vtipkovala Sie Šu-wej.

"Celý zápas jsme hrály velmi aktivně, pořád se na kurtu něco dělo. Velké body jsme zahrály správně. Myslím, že jsme i slušně servírovaly, což nám velmi pomáhalo," uvedla Strýcová pro Radiožurnál, Tenisový svět a iDNES.

Krejčíková vyzdvihla výkon Sie Šu-wej. "Protože hrála neskutečně, nekazila. To byl podle mě hlavní důvod, proč jsme prohrály. Má hrozný přehled a dokáže na kurtu vykouzlit neuvěřitelné věci," chválila soupeřku.

Třiatřicetiletá Strýcová může být první českou vítězkou čtyřhry na Australian Open po třech letech. V roce 2017 zde slavila triumf Lucie Šafářová ve dvojici s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Krejčíková, Siniaková (4-ČR) 6:2, 6:3
Junioři:
Dvouhra - 3. kolo:
Legout (Fr.) - Svrčina (10-ČR) 7:5, 6:3
Agafonov (Rus.) - Krumich (ČR) 6:3, 3:6, 7:6 (10:3)
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kym, Stricker (Švýc.) - Svrčina, Von der Schulenburg (2-ČR/Švýc.) 6:4, 6:4
Juniorky:
Dvouhra - 3. kolo:
Mintegiová (12-Šp.) - Vidmanová (ČR) 6:4, 6:1
Čtyřhra - čtvrtfinále:
L. Fruhvirtová, Bartoneová (1-ČR/Lot.) - Nosková, Selechmetěvová (6-ČR/Rus.) 6:1, 7:5

Reklama