Hlavní obsah

Australané počítají s lednovým ATP Cupem i Australian Open

Melbourne

Australský tenisový svaz počítá navzdory aktuální složité globální situaci v souvislosti s šířením koronaviru s pořádáním svých hlavních lednových akcí, ATP Cupu a navazujícího Australian Open. Šéf organizace Tennis Australia (TA) Craig Tiley uvedl, že úvodní grandslam sezony by se měl odehrát v tradičním termínu, s plnými prize money a diváky na tribunách.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

TA plánuje pro tenisty šest týdnů před turnajem zajistit v zemi šest "bublin", aby se vyhnuli nejpřísnějším karanténním podmínkám. "Bubliny otevřeme na začátku prosince a hráčky a hráčky budou moci přiletět kdykoli," řekl Tiley agentuře Reuters.

"Až dorazí, nepředpokládáme, že budou muset být 14 dnů v hotelu, jak to vyžadují současná opatření. Budeme mít v rámci naší bubliny výjimku. Každý rok říkáme, že jsme 'šťastný slam'. Nyní to bude tak, že budeme 'velmi bezpečný a šťastný slam'," uvedl šéf australského tenisu.

Tiley věří, že v Melbourne Parku bude moci příští rok přivítat zhruba 400 tisíc fanoušků, tedy asi polovinu počtu z letošního ročníku. Díky velké ploše areálu budou mít organizátoři možnost efektivně dbát na dodržování odstupů, přičemž povinné budou pro fanoušky roušky.

Stejně jako s úvodním grandslamem sezony počítá Tennis Australia s organizací ATP Cupu. Soutěž pro 24 týmů měla letos premiéru a má i příští rok sloužit jako generálka na Australian Open.

"Komunikujeme o tom s ATP každý týden. My i oni chceme, aby se to konalo. Byla to skvělá akce, mimořádně úspěšná. Chtěli bychom to mít ve stejných městech jako letos a pracujeme s těmito městy," řekl Tiley k turnaji, který hostily Perth, Brisbane a Sydney. "Čeká nás ještě hodně práce, ale myslím si, že tenisté už budou v lednu na hraní tenisu před diváky nažhavení," uvedl Tiley.

Australian Open se letos stihlo odehrát jako jediný grandslam před březnovým zastavením sezony kvůli pandemii koronaviru. Původně druhý grandslam sezony Roland Garros byl z původního jarního termínu přeložen na přelom září a října, Wimbledon byl pro letošek zrušen a US Open začne za přísných hygienických podmínek bez diváků na konci srpna.

Reklama