Hlavní obsah

Tenisové US Open zavedlo časový limit pro podání

Na letošním US Open a zámořských turnajích před posledním grandslamem sezóny budou navzdory protestům tenistům zavedeny hodiny měřící čas mezi výměnami. Hráči tak budou mít na podání k dispozici maximálně 25 sekund.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Novak Djokovič se zavedením časového limitu pro podání nesouhlasí.

Článek

Kromě toho byl také stanoven čas na předzápasové rozehrání, na které budou mít hráči k dispozici pět minut. Limit začne běžet po losu a po jeho vypršení musí být do jedné minuty zahájeno utkání. O tom, kolik času zbývá, bude tenisty pravidelně informovat rozhodčí, čas na podání budou hráčům ukazovat hodiny.

Za porušení časového limitu před zápasem budou hrozit hráčům pokuty, při utkání budou moci hráči přijít o body. Na změnách se Americká tenisová asociace dohodla s vedením mužské ATP i ženské WTA. "Chceme tak zajistit důsledné dodržování pravidel a zrychlit tempo zápasů," citovala agentura Reuters prohlášení USTA.

Proti zavedení časového limitu se však postavila řada tenistů včetně světové jednička Rafaela Nadala, který je proslulý zdlouhavým rituálem před servisem. Podle bývalého prvního hráče světa Novak Djokovič zase novinka ukazuje na nedostatek respektu k tenistům.

Reklama

Související témata: