Hlavní obsah

Neskutečné výkony! V zápase tenisových outsiderů se několikrát měnila historie. Žasl i Roddick

Z pohledu tenisového fanouška zvyklého na grandslamové bitvy to byl zcela bezvýznamný zápas. O účast v hlavní soutěži challengerového turnaje v italském Ortisei musel německý tenista Tobias Simon bojovat v kvalifikaci. První dva duely zvládl, v tom posledním hrál s Aldinem Setkičem z Bosny a Hercegoviny. A právě v tomto duelu se zrodil jeden z nejpozoruhodných momentů tenisové historie.

Foto: Profimedia.cz

Tobias Simon se postaral o neuvěřitelný výkon

Článek

Jméno německého tenisty Tobiase Simona většině fanoušků vůbec nic neřekne. V žebříčku mu patří 433. pozice a v jeho 27 letech se nedá očekávat, že by jednou mohl trápit Djokoviče a spol.

Přesto se jeho jméno dostalo do popředí zájmu tenisového světa. V zápase o postup do hlavní soutěže přehrál svého o 120 míst lépe postaveného soka Aldina Setkiče po setech 7:6, 6:7 a 7:6, ale především nastřílel neuvěřitelných 52 es, čímž vytvořil nový rekord v zápasech hraných na dva vítězné sety.

Téměř dvoumetrovému Němci nahrály k neuvěřitelnému výkonu i téměř dokonalé podmínky. Turnaj se hraje v hale, na velmi rychlém povrchu a ve vysoké nadmořské výšce, i tak jeho představení zaskočilo všechny tenisové odborníky.

A to není všechno. Ve finálovém kvalifikačním kole se postaral o další jedinečný kousek francouzský tenista Albano Olivetti, který zaznamenal neuvěřitelných jedenáct es v řadě. Ani to mu však nakonec na postup do hlavní fáze přes Simonova hrajana Kevina Krawietze nestačilo.

Ale zpátky k Simonovi. Více nechytatelných prvních servisů (54) v zápasech na dva vítězné sety dal v roce 1993 v prvním kole kvalifikace na Wimbledon Jihoafričan Gary Muller, který porazil Švéda Petera Lundgrena 4:6, 7:6 a 20:18, ale potřeboval k tomu právě maratonský závěrečný set.

Karlovičův rekord je minulostí

Dosavadní rekord v setech, které končí zkrácenou hrou, držel Ivo Karlovič, který ve čtvrtfinále turnaje v Halle v roce 2015 zasypal Tomáše Berdycha 45 servisy, při kterých si český tenista na soupeřovo podání ani nesáhl.

Utkání Simona se Setkičem nabídlo dohromady 68 es, moc atraktivní mač to však pro fanoušky nebyl. Jen čtyři gamy dospěly do shody, žádný brejk se nekonal, celkem 223 bodů se stihlo se pouhých 137 minut.

Z 223 výměn skončilo 112 hned po prvním úderu, pouze v 47 případech se míček dostal více než čtyřikrát přes síť. Oba borci si dohromady připsali jedenáct dvojchyb.

A další rarita? Jen v osmi případech měla výměna deset a více úderů, což patří na světovém okruhu také s naprostým nezvyklostem. Aby zajímavostí nebylo dost, pokud se game dostal do stavu 40:0 pro podávajícího, ani v jediném případě nepatřil další bod hráči na returnu.

Zápis do tenisové historie tak Simon oslavil postupem do hlavní fáze turnaje v Ortisei. Tam však skončil hned v prvním kole na ostříleném Ricardasu Berankisovi, kterému podlehl ve dvou setech 6:7, 4:6.

Abolutní rekord v počtu es drží John Isner, který v památném přes jedenáct hodin trvajícím zápase prvního kola Wimbledonu v roce 2010 s Nicolasem Mahutem nastřílel 113 nechytatelných podání.

Reklama

Související témata: