Hlavní obsah

Odveta za fotbalové finále. Pomstí se chorvatští tenisté Francouzům?

Lille/Praha

Francie? Chorvatsko? O mistrech světa ve fotbale je už od léta jasno. Kdo ale ovládne slavnou týmovou soutěž Davis Cup? Chorvatští tenisté plánují víkendové finále v Lille pojmout jako odplatu za fotbal. „Když se pomstíme, budou fotbalisté určitě nesmírně šťastní,“ prohlásil nehrající kapitán Chorvatů Željko Krajan.

Foto: Profimedia.cz

Kdo pozvedne nad hlavu slavnou trofej? Francie, nebo Chorvatsko?

Článek

Do Lille přijeli Chorvaté v nejsilnější možné sestavě. V týmu Željka Krajana nechybí světová sedmička Marin Čilič ani talentovaný mladík Borna Čorič, který se v žebříčku vyšvihl už na dvanácté místo. Tyto dva skvělé singlisty doplnili vynikající deblisté. Mate Pavič je v žebříčku čtyřhry čtvrtý, Franco Škugor osmadvacátý a Ivan Dodig pětatřicátý.

Není tedy divu, že je tým hodně sebevědomý. Navíc slavnou trofej získalo Chorvatsko doposud jednou, a to v roce 2005, kdy ve finále porazilo Slovensko. A to už je hodně dávno. Takže chuť vyhrát je obrovská. Další motivací je podle Željka Krajana pomsta. Chorvaté by totiž finále proti Francii chtěli odehrát v duchu odplaty za letošní vzájemný souboj na světovém šampionátu ve fotbale.

Tam totiž ve finále Francouzi porazili Chorvaty, a mohli tak slavit titul mistrů světa. „Sice zatím nemáme od fotbalistů žádné zprávy, ale věřím, že když se pomstíme, budou určitě nesmírně šťastní,“ uvedl Krajan na webu The Washington Post.

Pro oba týmy bude finále navíc speciální tím, že se naposledy odehraje ve starém formátu. V něm je hostitelem jedna země, zápasy se hrají během tří dnů a na tři vítězné sety. Od příštího roku se bude finálový turnaj pro osmnáct týmů konat v jednom týdnu a každé utkání se odehraje na dva vítězné sety.

Velkou motivaci mají samozřejmě i Francouzi. Ti budou chtít před domácím publikem obhájit loňský titul. Navíc budou hrát naposledy pod kapitánem Yannickem Noahem, který už dříve avizoval, že po tomto finále opustí lavičku. Tým bude reprezentovat dvaatřicátý hráč světa Lucas Pouille, Jeremy Chardy, který je v žebříčku čtyřicátý, a Jo-Wilfried Tsonga, který nyní figuruje na 259. místě. V deblu se představí Nicolas Mahut a Pierre-Hugues Herbert, kteří spolu letos vyhráli French Open.

Francie se s Chorvatskem v Davis Cupu doposud střetla dvakrát. V roce 2004 v prvním kole soutěže porazili Francouzi Chorvaty jednoznačně 4:1 na zápasy. V roce 2016 se potkali v semifinále, a tehdy byli úspěšnější Chorvaté, kteří zvítězili 3:2 na zápasy. Tak se necháme překvapit, komu bude více vyhovovat antuka a kdo se bude nyní radovat ze zisku slavné trofeje.

Páteční úvodní dvouhra a sobotní čtyřhra začnou shodně ve 14:00, v neděli jsou závěrečné dvouhry v plánu od 13:00. Vítězný tým musí získat tři body.

Program finále Davis Cupu
Pátek 14:00: Chardy - Čorič, Tsonga - Čilič,
Sobota 14:00: Herbert, Mahut - Dodig, Pavič,
Neděle 13:00: Chardy - Čilič, Tsonga - Čorič.
Kdo podle vás vyhraje Davis Cup?
Francie
19,8 %
Chorvatsko
80,2 %
Celkem hlasovalo 247 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Krajané
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík