Hlavní obsah

Kdo pořezal Kvitovou? Obžalovaný byl prý v době útoku na stavbě

Petr KozelkaSport.czPrávo
Aktualizováno

Zatímco tenistka Petra Kvitová válí na tenisovém turnaji v Austrálii, na druhé straně zeměkoule, u brněnského Krajského soudu v úterý pokračovalo jednání s Radimem Žondrou obžalovaným z útoku na dvojnásobnou wimbledonskou vítězku. Žondra tvrdí, že s případem nemá nic společného a podle obhajoby byl v době útoku na stavbě několik desítek kilometrů od prostějovského bytu tenistky, kde k incidentu došlo. Muži za vydírání a porušování domovní svobody hrozí až 12 let vězení, soud hlavní líčení odročil na 5. a 6. února.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto: Tenistka Petra Kvitová přichází na tiskovou konferenci v Praze. První setkání s veřejností po napadení a operaci.

Článek

Útočník napadl Kvitovou v prosinci 2016. „Obžalovaný pod falešnou záminkou, že jde na revizi kotle, zazvonil na zvonek, poškozená ho pustila do domu a bytu, ukázala mu místo, kde má kotel na vodu. Ve chvíli, kdy k němu stála zády, jí dal nůž na krk. Poškozená nůž chytla za ostří a obžalovaný nožem prudce trhnul, čímž jí způsobil řezné rány na ruce," popsal útok státní zástupce Ivan Hrazdira.

Pachatel policii dlouho unikal, nakonec ale vyšetřovatelé ukázali na třiatřicetiletého recidivistu Radima Žondru. Ten ale jakoukoli vinu na útoku odmítá. Při úterním soudním jednání se ho zastávala jeho přítelkyně. „Ten den ráno jel do práce do Napajedel, choval se naprosto běžně, celé dopoledne jsme si psali zprávy," vypověděla žena.

Archiv z 23. prosince 2016: Petra Kvitová na TK po propuštění z nemocniceVideo: Sport.cz

Že by měl Žondra být na stavbě, uvedl i jeden z jeho kolegů. „Byl to zrovna kontrolní den, takže tam být musel," prohlásil svědek. Podle jeho výpovědi jsou z inkriminovaného dne fotografie stavby, kde se konal kontrolní den. Podle něj Žondra i majitel firmy, která ho zaměstnávala, museli být v kontrolní den na stavbě určitě přítomni. Na žádné z fotek ale nikdo z uvedené firmy není.

Foto: Martin Sekanina/CNC, Profimedia.cz

Radim Žondra na archivním snímku před soudním líčením projednávajícím napadení Petry Kvitové.

„Toho skutku jsem se nedopustil, nikdy jsem slečnu Kvitovou naživo neviděl, znám ji jen z televize. Ani jsem nikdy nebyl na místě jejího bydliště, vůbec jsem nevěděl, kde bydlí. Nemůžu říci, co se tam přihodilo, protože jsem tam nebyl," vysvětloval při zahájení procesu Žondra. Údajný útočník není žádné neviňátko. V roce 2011 dostal sedm let jako člen skupiny lupičů přepadávajících staré lidi. Před několika týdny dostal 2,5 roku za tip k přepadení advokáta na Blanensku.

Archiv z 23. prosince 2016: Petra Kvitová o návratu na kurtyVideo: Sport.cz

Reklama