Hlavní obsah

Hvězdy se klaní Murraymu. Co vzkázali loučící se legendě Lendl, Nadal či Kyrgios?

Praha

Nebyl to blesk z čistého nebe. O zdravotních trablech Andy Murrayho se vědělo již řadu měsíců. Připustil je i samotný tenista. "Když se vidím na videu, tak mě to docela ničí. Říkám si, že by to sportovec dělat neměl. Nechci se někde belhat." Přesto jeho páteční oznámení o tom, že v letošní sezoně ukončí kariéru, způsobilo mezi fanoušky i samotnými tenisty šok.

Foto: Sport.cz

Andy Murray oznamuje na tiskové konferenci, že v letošní sezoně ukončí kariéru

Článek

Od Wimbledonu 2017 bojuje s bolavými kyčlemi. Velké zlepšení nepřinesla ani operace a i když skotský tenista odehrál několik utkání, pokaždé bylo patrné, že v pořádku není. Během některých zápasů viditelně kulhal, dlouhé mače byly pro jinak výborně fyzicky připraveného hráče utrpením.

"Necítím se dobře, už dlouho je to trápení. Zhruba 20 měsíců už žiju s bolestí. Udělal jsem všechno, co jsem mohlt, aby kyčel byla lepší, a moc to nepomohlo," říkal se slzami v očích trojnásobný grandslamový šampion.

Jak na tom Murray je, ukázal i čtvrteční zkrácený tréninkový zápas s Novakem Djokovičem, který před dvěma tisíci fanoušky vyhrála světová jednička jasně 6:1, 4:1.

Jednatřicetiletý tenista za svůj poslední turnaj označil letošní Wimbledon. Zda to však už nebude mnohem dříve, zůstává otázkou. "Nejsem si jistý, jestli dokážu hrát přes bolest další čtyři nebo pět měsíců. Chci to dotáhnout do Wimbledonu a skončit, ale nejsem si jistý, jestli to zvládnu," plakal před žurnalisty Sir Andy.

Když na páteční tiskové konferenci oznamoval překvapeným žurnalistům svůj záměr ukončit po letošním Wimbledonu kariéru, po tvářích se mu koulely slzy. Pro příval emocí musel dokonce na pár minut tiskovku přerušit. Emotivní moment však zasáhl i jeho největší soupeře.

"Ani netušíš, jak moc nám budeš chybět. Jsi příkladem skvělého sportovce a výborného člověka," psal na sociálních sítích Rafael Nadal, který sám po většinu své kariéry bojuje se zdravotními problémy.

Právě Nadal tvořil po dlouhá léta spolu s Federerem, Murraym a Djokovičem slavnou čtyřku, kterou mnozí odborníci považují za nejsilnější v dějinách tenisu.

Zatímco ostatním třem se však návrat po různých zranění povedl, Murrayho cesta po světovém okruhu počítá poslední metry.

S povzbudivými slovy přispěchal i jeden z nejpopulárnějších tenistů na okruhu Juan Martin del Potro, kterému několikrát hrozil kvůli problémům se zápěstím konec kariéry. "Andy, právě jsem se díval na tvoji tiskovku. Prosím, nepřestávej bojovat, nepřestávej se snažit. Dovedu si představit, jakou bolest a smutek cítíš. Věřím, že tohle všechno dokážeš překonat, zasloužíš si lepší konec kariéry," psal argentinský dlouhán.

Za největšími úspěchy dvojnásobného olympijského vítěze však stojí především Ivan Lendl, který ho v dobách největší slávy vedl jako hlavní trenér. "Ať již se s kariérou rozloučíš jakkoliv, tenisové svět přijde o skvělého hráče. Ale všem jsi zanechal odkaz, co všechno se musí obětovat, aby se člověk dostal tam, kam se to povedlo tobě. Hodně lidí se od tebe může učit," poklonil se bývalému svěřenci ostravský rodák.

A ve vzpomínkách na společnou spolupráci pokračoval. "Andy pokaždé na kurtu nechal všechno a já budu vždy rád vzpomínat na naše tréninky. Užili jsme si spoustu legrace. Jsem poctěn, že jsem mohl být součástí jeho týmu a pomohl mu dosáhnout na mnoho jeho cílů. Všem ukázal, co všechno je možné," dodal Lendl.

Se slovy uznání však přispěly i další osobnosti bílého sportu.

"Odchází král tenisových kurtů. Je mi líto, že se nemohl rozloučit způsobem, který by on sám chtěl. Ale i teď může tenisu hodně prospět. Jsi inspirací pro budoucí generace," psala legendární Billie Jean Kingová.

"Smekám před Andym. Byl to jeden z nejlépe takticky připravených tenistů v historii. Dosáhl neuvěřitelných výsledků v brutální éře tenisu. Přeji mu do dalšího života jen to nejlepší," vysekl poklonu Murraymu legendární Andy Roddick.

Dojemný vzkaz poslal i nejlepší bulharský tenista historie Grigor Dimitrov. "Tvoje tenisová kariéra končí, ale naše přátelství přetrvá. To, co jsi udělal pro tenis, nebude zapomenuto. Doufám a věřím, že budeš ve svém dalším životě zdravý a šťastný, příteli".

Řada dalších bývalých Murrayho soupeřů v čele s Andersonem či Kyrgiosem pak přidali společné fotografie se slovy uznání.

"Jsi výborný hráč. Mnohem lepší, než jsem já. Chci, abys věděl, že dnešek je i pro mě smutným dnem. Stejně tak pro celý tenis. Díky za všechno, co jsi pro nás udělal," psal dojemný vzkaz Kyrgios.

Reklama

Související témata: