Hlavní obsah

Nevzdat se do posledního míčku. Mladinká Ukrajinka začíná sbírat tituly a letí žebříčkem

Hua Hin/Praha

Dajana Jastremská. Jméno, které bychom si měli zapamatovat. Osmnáctiletá tenistka o uplynulém víkendu ovládla turnaj v thajském Hua Hinu, když ve finále proti Ajle Tomljanovicové obrátila nepříznivý stav ve třetím setu z 2:5 na 7:6 a získala svůj už druhý titul na okruhu WTA. "Zápas byl opravdu psychicky náročný," přiznala šťastná vítězka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih finále turnaje v Hua Hin: Jastremská - TomljanovicováVideo: sntv

 
Článek

Jako na houpačce si během finále na turnaji v thajském Hua Hinu musela připadat Dajana Jastremská. Osmnáctiletá Ukrajinka vyhrála první set nad Australankou Ajlou Tomljanovicovou hladce 6:2. Avšak druhý 2:6 prohrála, a i v rozhodujícím třetím měla její soupeřka navrch, když už vedla 5:2.

Talentovaná tenistka si v tu chvíli vzala pauzu na ošetření a po ní se jí podařilo do zápasu opět dostat. Utkání vyrovnala a v tie breaku vyhrála druhý turnaj v kariéře. „Zápas byl psychicky opravdu velmi náročný,“ přiznala Jastremská po utkání na webu WTA. „V prvním setu jsem hrála na maximum. Ve druhém jsem se snažila také, ale nešlo to, vůbec jsem nechápala, co se děje.“

„Je těžké to popsat. Cítila jsem se prázdná,“ vysvětlovala dál. „Když jsem pak ve třetím setu prohrávala 2:5, řekla jsem si, že dokud se neodehraje poslední míček, není důvod se vzdávat. Také jsem si vzpomněla na událost, která se stala před tímto turnajem. Na Australian Open při výbuchu šampaňského došlo k poranění oka mé matky.

„Musela na operaci, naštěstí vše dobře dopadlo, a i to mě v tu chvíli nakoplo a namotivovalo, abych se ještě pokusila zvítězit. Jsem šťastná, že jsem takovéhle finále dokázala vyhrát,“ vyprávěla teenagerka, která se v žebříčku vyšvihla už na třicáté čtvrté místo. „Samozřejmě že mám radost, že jsem v Top 40. Nejdůležitější ale je se dál zlepšovat. Když budu hrát dobře, získám další body a budu stoupat žebříčkem,“ uzavřela Jastremská, která ještě před čtyřmi měsící byla mimo elitní stovku.

Její senzační obrat je hodně probírán. Zatímco někteří ji obdivují, jiní zase obviňují, že vyhrála jen díky zakázanému taktizování. Rozhodčí za stavu 2:5 povolila Jastremské ošetření. Když se jí však Tomljanovicová ptala z jakého důvodu, sudí přiznala, že jí Jastremská neřekla, co jí je. To Tomljanovicovou rozhodilo a začala svůj servis prohrávat. Když si pak koleno nechala Jastremská promasírovat znovu, bylo na Tomljanovicové vidět, že už je hodně nesoustředěná. Jestli šlo ale opravdu o zakázané taktizování, to ví jen Jastremská.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton