Hlavní obsah

Šafářová po postupu do osmifinále radostí neskákala

MELBOURNE

Teprve na loňském US Open Lucie Šafářová na šestý pokus konečně přešla na grandslamu přes první kolo a nyní se na Australian Open raduje z životního úspěchu. V Melbourne postoupila česká tenistka už do osmifinále, k čemuž jí v pátečním zápase třetího kola pomohla skreč běloruské soupeřky Anastasie Jakimovové.

Foto: Sport.cz s použitím

Lucie Šafářová se zdraví s Běloruskou Anastasií Jakimovovou, která zápas 3. kola Australian Open nedohrála kvůli zranění.

Článek

Šafářová vyhrála první set za pětatřicet minut 6:3 a před zahájením druhé sady Jakimovová utkání vzdala. "Je to takové zvláštní. Místo toho, aby tady člověk skákal a jásal radostí, tak jsem ani nevěděla, jestli se mám radovat," komentovala devatenáctiletá tenistka nezvyklý závěr zápasu.

V rozhovoru pro Český rozhlas však vzápětí dodala, že z postupu mezi nejlepších šestnáct je pochopitelně nadšená. Na soupeřce žádné zdravotní problémy nepozorovala a myslí si, že by uspěla, i kdyby se utkání dohrávalo. "Hrála jsem svoji hru, vyhrála jsem první set a věřila jsem si i na druhý," zdůraznila.

Už třetí kolo pro ni bylo životním úspěchem na grandslamu, ale nerozhodilo jí to. "Snažila jsem se nesoustředit na to, že je to moje zatím životní maximum. Vždycky jsem se snažila předvést to nejlepší, co ve mně je, a zkusit vyhrát," uvedla Šafářová.

Těší se na zápas na velkém kurtu

O postup do čtvrtfinále se utká s obhájkyní titulu Amélií Mauresmovou, která dnes vyřadila další Češku Evu Birnerovou. "Strašně se na ten zápas těším, protože si zahraju na velkém kurtu se spoustou lidí. Určitě to bude velká zkušenost a strašně příjemné," řekla Šafářová před duelem s druhou nasazenou hráčkou.

Před ním jí může radou pomoci přítel Tomáš Berdych, jenž už má se zápasy na velkých kurtech víc zkušeností. "Spíš se mě bude snažit podpořit a uklidnit, abych nebyla nervózní. Aby mě to nesvazovalo a mohla tam hrát to, co dovedu," přiblížila Šafářová.

V současné době má nad svým životním partnerem navrch, protože ten bude o postup do osmifinále bojovat až v sobotu. Zatím český tenisový pár vzorně postupuje v Melbourne společně. "Od začátku, kdy jsme přijeli do Perthu, jsme si dali předsevzetí, že spolu to zkusíme dokázat, zkusíme postoupit co nejdál," řekla Šafářová. Doufá, že Berdychovi před zápasem s Rusem Dmitrijem Tursunovem dodá sebevědomí i její dnešní vítězství, a chystá se ho podpořit přímo v hledišti.

Birnerová litovala, že měnila taktiku

Eva Birnerová po zápase s obhájkyní titulu v Melbourne Amélií Mauresmovou litovala, že v jeho průběhu zbytečně měnila taktiku. V úvodu třetího kola Australian Open držela s favorizovanou francouzskou soupeřkou krok, ale pak se utkání zlomilo a Birnerová prohrála 3:6 a 1:6.

"Ze začátku jsme obě hodně chybovaly. Potom jsem si myslela, že potřebuju ještě něco víc, a začala jsem ještě více chybovat, a to rozhodlo," popsala klíčový moment dnešního zápasu s třetí hráčkou světa.

Jinak však byla dvaadvacetiletá Birnerová se svým výkonem spokojená. "Je vidět, že tam mezi námi není velký rozdíl. Jenom v hlavě, abych tak řekla. Příště, až proti ní budu hrát, tak určitě nebudu tak nervózní jako dneska," řekla Českému rozhlasu.

Vzápětí přidala radu pro Šafářovou. "Hlavně ať hraje svoji hru a nebojí se jí," zdůraznila.

Před začátkem Australian Open Birnerová šestkrát za sebou vypadla na turnajích hned v prvním kole, takže životní postup do třetího kola grandslamu předčil její očekávání. "Jsem hodně spokojená, protože jsem s tím vůbec nepočítala," poznamenala.

Reklama