Hlavní obsah

Muchová - Kontaveitová 3:6, 6:2, 6:2Muchová vyřadila estonskou hvězdu, Siniaková také jde dál. Bouzková vypadla

pan, rjm, vapSport.cz
Aktualizováno

Česká tenistka Karolína Muchová senzačně postoupila do druhého kola French Open. Rodačka z Olomouce vyřadila sedmnáctou nasazenou, Estonku Anett Kontaveitovou po setech 3:6, 6:2, 6:2. Ve druhém kole se utká s Rumunkou Beguovou. Dál jde i Kateřina Siniaková. Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu porazila 7:6 a 6:1. Čeká ji Řekyně Sakkariová. Druhé kolo na pařížské antuce si zahrají celkem čtyři české tenistky.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Česká tenistka Karolína Muchová v akci

Článek

Naopak Marie Bouzková při druhé účasti v hlavní soutěži grandslamu prohrála tříhodinovou bitvu s Biancou Andreescuovou. Favorizované osmnáctileté Kanaďance, jež letos vyhrála elitní turnaj v Indian Wells, podlehla v zápase rozděleném do dvou dnů 7:5 a dvakrát 4:6.

Letošní finalistka pražského turnaje WTA Muchová v úvodní sadě přišla třikrát o servis a sadu prohrála. "V prvním setu jsem se tam trošku hledala, ona hrála dobře. Potom jsem se naštěstí zlepšovala. Jsem ráda, že jsem postoupila," řekla česká tenistka.

Potom ale naopak dokázala využívat šance, které jí chybující světová sedmnáctka a loňská pařížská osmifinalistka nabídla. Po třech brejcích v druhém i třetím setu Kontaveitovou za rovné dvě hodiny vyřadila a v druhém kole se utká s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou.

Dvaadvacetiletá fedcupová reprezentantka Muchová hraje v Paříži na třetím grandslamovém turnaji v životě. Loni na US Open olomoucká rodačka nečekaně prošla až do třetího kola. V New Yorku tehdy šokovala výhrou nad někdejší světovou jedničkou Španělkou Garbiňe Muguruzaovou.

Do druhého kola pařížské dvouhry postoupila 73. hráčka žebříčku Muchová jako třetí česká tenistka po Markétě Vondroušové a světové dvojce Karolíně Plíškové.

Pak se z úspěchu radovala i Siniaková, která Rybakinové oplatila měsíc starou porážku z antukového turnaje v Istanbulu.

V prvním setu sice promarnila vedení 5:3, když v desáté hře udělala na brejkbol dvojchybu, ale pak vyhrála zkrácenou hru 7:5. Ve druhé sadě povolila soupeřce jen jeden game. "Důležité bylo, že ty šance, co jsem měla, jsem potvrdila, protože v Istanbulu jsem to taky měla dobře rozehrané, ale ona se z toho vždycky dobře dostala, zahrála skvěle," srovnávala Siniaková oba duely.

Na cestě k zopakování loňského třetího kola ji čeká obtížná překážka v podobě Řekyně Marie Sakkariové, která na turnaji v Římě prohrála až v semifinále s pozdější šampionkou Plíškovou. Se Siniakovou mají vyrovnanou bilanci 1:1. Na antuce spolu ještě nehrály. "Očekávám určitě hrozně těžký zápas. Je to velká bojovnice, běhá všude, agresivní hráčka. Dokáže se z defenzivy dostat lehce do ofenzivy," řekla Siniaková na adresu příští soupeřky.

V druhém kole jsou i světová dvojka Karolína Plíšková a Markéta Vondroušová.

Bouzková se loučí

Bojovný výkon předvedla v prvním kole Marie Bouzková. Proti 23. hráčce světa Biance Andreescuové sehrála naprosto vyrovnanou partii, přesto odešla po více než třech hodinách poražená po setech 7:5, 4:6, 4:6.

Rodačka z Prahy, která hrála teprve svůj druhý grandslam v životě, trápila favorizovanou Kanaďanku výborným pohybem a vítěznými bekhendovými údery, její o dva roky mladší soupeřka se pro změnu mohla opřít o drtivý forhend a kraťasy.

Obě tenistky se trápily na servisu, což bylo nejvíce znát ve druhém setu, kdy z deseti her si jen Andreescuová dokázala v jediném případě udržet podání a díky tomu sadu získala.

Utkání se za stavu 1:1 na sety dohrávalo dnes. Ani v dohrávce se Bouzková nemohla opřít o své podání, hned čtyřikrát ho ztratila a to letošní vítězce turnaje v Indian Wells stačilo k postupu, který slavila po třech hodinách a pěti minutách boje. "Byla velká škoda u výhody na 4:2 (ve třetím setu), že jsem zkazila return. Ale každý game byl boj. Pro obě bylo hodně těžké si udržet servis. Obě jsme byly hodně dobré na returnu, ani dobrý první servis moc situaci neměnil," popisovala Bouzková.

Výsledky French Open v Paříži (antuka, dotace 42,7 milionu eur):
Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Muchová (ČR) - Kontaveitová (17-Est.) 3:6, 6:2, 6:2
Siniaková (ČR) - Rybakinová (Kaz.) 7:6 (7:5), 6:1
Andreescuová (22-Kan.) - Bouzková (ČR) 5:7, 6:4, 6:4
Muži:
Čtyřhra - 1. kolo:
Middelkoop, Pütz (Niz./Něm.) - Jebavý, Molteni (ČR/Arg.) 6:3, 6:3.

Reklama