Hlavní obsah

Štěpánkova trenérská noční můra pokračuje. I jeho další hvězdný svěřenec na kurtech hoří

Aktualizováno

V listopadu roku 2017 definitivně ukončil svou úspěšnou tenisovou kariéru. S pompou a za účasti nejen tenisových hvězd Radek Štěpánek naposledy zamával fanouškům v pražské O2 areně, kde se s ním osobně loučili Djokovič, Berdych a zprostředkovaně i Federer, Nadal a další osobnosti bílého sportu. Bez tenisu však karvinský rodák dlouho nezůstal. Jako trenér vedl úřadujícího tenisového krále Novaka Djokoviče, v současné době se snaží vrátit na výsluní Grigora Dimitrova. Do spokojenosti však má česká legenda daleko...

Foto: Profimedia.cz

Radek Štěpánek na tréninku s Grigorem Dimitrovem

Článek

Je jednou z největších osobností českého tenisu. Radek Štěpánek byl během své kariéry osmým nejlepším tenistou planety, ve čtyřhře to dotáhl dokonce na čtvrtou příčku. Doma má dva grandslamové deblové tituly, české fanoušky si však nejvíce získal klíčovým podílem na daviscupových triumfech v letech 2012, 2013.

Není divu, že o nabídky k trénování neměl čtyřicetiletý šoumen tenisových kurtů nouzi. O jeho angažování uvažoval mimo jiné i bouřlivák Nick Kyrgios, volba však nakonec padla na Novaka Djokoviče. Štěpánek tak doplnil další legendu Andre Agassiho, který Srba již vedl.

Foto: Profimedia.cz

Grigor Dimitrov se zkouší vrátit mezi elitu pod vedením Radka Štěpánka

Spolupráce slavné trojice však vydržela jen čtyři měsíce. Po zranění se vracející Srb se na turnajích trápil a po vzájemné dohodě spolupráci ukončil.

„Přestože moje první trenérská zkušenost trvala krátce, moc si této možnosti pracovat s jedním z nejlepších hráčů všech dob cením. Mohl jsem být v jednom týmu s Andre Agassim, kterého jsem dosud znal hlavně jako soupeře. Škoda že se naše názory s Novakem až moc často rozcházely, proto naše spolupráce skončila," vysvětlil důvody rozchodu Štěpánek.

Vrátí Dimitrova mezi elitu?

Netrvalo dlouho a služby českého tenisty si vyžádal bývalý třetí hráč planety a vítěz Turnaje mistrů z roku 2017 Grigor Dimitrov. Cíl? Nakopnout kariéru bulharské hvězdy a vrátit osmadvacetiletého tenistu z páté desítky opět mezi nejlepší. Jejich spolupráce začala v polovině května.

„Dohodli jsme se, že absolvujeme společnou přípravu na French Open. Dále nic neplánujeme, pak si v Paříži povíme, co bude dál. Teď je naším hlavním úkolem zvyknout si na sebe na kurtu i mimo něj, co nejrychleji se dobře poznat," říkala česká legenda.

Foto: Profimedia.cz

Radek Štěpánek má za cíl vrátit bulharskou hvězdu mezi nejlepší

A nutno říct, že úspěchy se jejich spojenectví zatím pořádným obloukem vyhýbají. Na zmiňovaném French Open se bulharská hvězda prezentovala ještě celkem slušně. Dimitrov přešel přes Tipsareviče i Čiliče, než skončil na v Paříži tradičně výborně hrajícím Wawrinkovi.

Ale dál? Na travnatém podniku Fever-Tree Championships v Londýně se pakoval v prvním kole, ve Wimbledonu si to zopakoval, na úplné dno se však dostal na probíhajícím turnaji v Atlantě, kde vypadl s 405. hráčem světa Američanem Kevinem Kingem (5:7, 4:6).

Dimitrovovi patří v současné době až 53. příčka a jeho restartu kariéry zatím nic nenasvědčuje. Jestli ho přeci jen zkušenosti a vášeň pro tenis v podání Radka Štěpánka nastartují, ukážou následující turnaje.

Dimitrov pod Štěpánkem
TurnajFázeSoupeřNa žebříčkuVýsledek
Atlanta1. koloKing (USA)403.5:7,4:6
Wimbledon1. koloMoutet (Fra.)84.6:2, 6:3, 6:7, 3:6, 1:6
Fever-Tree1. koloAliassime (Kan.)21.4:6, 4:6
French Open3. koloWawrinka (Švýc.)28.6:7, 6:7, 6:7

Reklama