Hlavní obsah

Budu třetím tenistou v historii. Legendární Federer je smířený s tím, že jeho rekord bude překonán

Melbourne/Praha

Je rekordmanem. Nikdo jiný z tenistů totiž dosud nezískal dvacet grandslamových titulů jako legendární Švýcar. Jenže Roger Federer si je jistý, že již brzy bude překonán, a že v historickém žebříčku klesne na třetí místo. „Jednou mě Rafa s Novakem překonají. Jsem s tím smířený,“ říká famózní tenista.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Švýcarský tenista Roger Federer.

Článek

Jako malý snil o tom, že jednou vyhraje nějaký grandslam. Že jich bude ale dvacet toho nikdy nenapadlo. Roger Federer je v jejich zisku zatím stále rekordmanem, avšak na paty mu už šlapou jeho dva největší rivalové Rafael Nadal a Novak Djokovič. Španělský tenista jich má už devatenáct, srbský hráč šestnáct.

Fenomenální Federer si je tak jistý, že se blíží okamžik, kdy bude překonán. „Myslím, že jednou mě ti dva předběhnou. Jsou stále velice dobří. Ukázali to i loni, kdy si mezi sebou rozdělili grandslamy,“ uvedl Federer na webu express.co.uk. „Bude zajímavé sledovat, kam až to dotáhnou. Mají před sebou ještě několik výjimečných let. Zlaté časy tenisu budou ještě nějakou dobu pokračovat,“ dodal s tím, že tak bude třetím tenistou v historii.

„Neříkám, že mi je to úplně jedno, ale jsem s tím smířený,“ přiznal vítěz sto tří turnajů na okruhu ATP. V souvislosti s tím Federer zavzpomínal na Wimbledon 2009, kdy svým patnáctým grandslamovým titulem překonal rekord Peta Samprase. „Roky jsem k němu vzhlížel. Tehdy, když jsem ho překonal, necítil jsem se vůči němu zcela dobře. Nebylo to něco, po čem bych nějak toužil,“ vyprávěl Federer dál.

„Chápu, že z pohledu tenistu to byl obrovský úspěch. Teď si už uvědomuji, že rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Když jsem v roce 2016 měl potíže s kolenem, říkal jsem si, že kdybych ještě někdy vyhrál, byl by to pro mě bonus. Vyhrál jsem pak ještě další tři grandslamy, a toho si hodně vážím,“ prohlásila bývalá světová jednička, která se v pondělí pokusí vykročit za dalším titulem.

V úvodním kole Australian Open čeká Federera Steve Johnson, jednaosmdesátý hráč světa. Doposud se hráči střetli dvakrát a pokaždé zvítězil Federer. Loni tady Federer dohrál už v osmifinále, ve kterém nestačil na Stefanose Tsitsipase a ani letos nepatří k největším favoritům. Těmi jsou Nadal a Djokovič, kdyby se ale Federerovi povedlo Australian Open ovládnout, získal by už tady sedmý titul.

Reklama