Hlavní obsah

Nenápadný Slovák pokořil Nadala. Neuvěřitelné, žasl po triumfu na Australian Open

Sportovní svět tleská a žasne nad dalším dechberoucím představením srbského tenisty Novaka Djokoviče, který v neděli po nádherné bitvě proti Dominiku Thiemovi vybojoval již osmý titul na Australian Open. Spolu s ním dosáhl na výrazný milník i jeho slovenský kouč Marián Vajda, který se podílel na všech 17 grandslamových titulech svého svěřence a v pomyslném žebříčku překonal Tonyho Nadala, jenž dovedl svého synovce Rafaela k 16 triumfům z turnajů velké čtyřky.

Foto: Issei Kato, Reuters

Kouč Novaka Djokoviče Marián Vajda (vpravo dole) v hráčově lóži během Australian Open.

Článek

„Je to neuvěřitelné. Nole to opět dokázal, je osminásobným šampionem Australian Open. Jsem hrdý, že jsem toho mohl být součástí," radoval se po triumfu Vajda na Instagramu pod společnou fotkou s pohárem a šampionem, na níž vedle zarostlých tváří balkánské části realizačního týmu zářil i jeho úsměv.

Zkrátka bez nenápadného rodáka z Považské Bystrice staronový nejlepší hráč světa vyhrávat grandslamy neumí. Vajda je v trenérském týmu Djokoviče, co se mediálního zájmu týče, možná trochu ve stínu slavného Gorana Ivaniševiče, ale Srb dobře ví, jaký má ve slovenském stratégovi poklad.

Však mu také možná zachránil kariéru i vidinu na to být vůbec nejúspěšnějším hráčem všech dob.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Srb Novak Djokovič na Australian Open

Když před čtyřmi roky po vysněném triumfu na antukovém Roland Garros bělehradský rodák upadal do stále větší stagnace, rozhodl se radikálně rozmetat svůj trenérský tým včetně Vajdy.

Období experimentů s duchovním guruem Pepe Imazem či dvojicí superkoučů Andrem Aggasim a Radkem Štěpánkem provázené problémy s bolavým loktem nikam moc nevedlo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Djokovič v nádherném finále obhájil titul na Australian OpenVideo: sntv

Na jaře 2018 po operaci lokte dosáhl jeho pád na nevídané dno. Najednou prohrával v prvních kolech s hráči jako Taro Daniel či Benoit Paire, vypadl z elitní desítky a obrat k lepšímu byl v nedohlednu.

V dobách nejhorších přišel nápad znovu oslovit Vajdu. Djokovič ho kontaktoval z dovolené v Dominikánské republice a reakce ho nadchla. „Hned se ozval zpátky a říkal: OK, pojďme na to, kdy mám přijet na trénink?" vzpomínal tenista.

Vajda měl jedinou podmínku – okamžitý konec duchovního kouče Imaze v realizačním týmu. Ta byla splněna a už po třinácti týdnech společné práce slavil Djokovič titul ve Wimbledonu. Tehdy měl v grandslamovém součtu pořadové číslo 13.

Zaseklá srbská mašina se znovu rozběhla na plné obrátky a nyní už má velkých titulů 17. A jen málokdo pochybuje o tom, že může překonat i aktuální lídry této statistiky Rogera Federera (20 grandslamových titulů) a Rafaela Nadala (19).

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Novak Djokovič v Melbourne znovu zdolal i legendárního Švýcara Rogera Federera.

Zatímco sám Djokovič se teprve na absolutní vrchol v pořadí grandslamových šampionů musí prokousat, Vajda už primát má. Jeho největší konkurent Tony Nadal totiž ke svým 16 titulům se synovcem Rafaelem bude jen těžko nějaký další přidávat.

Antukový král ukončil se svým strýcem spolupráci už před třemi roky a k dalším třem grandslamovým primátům už jej dovedl jen Carlos Moya.

Reklama

Související témata: