Hlavní obsah

Absolutně hloupé, idiotské! Tenisový král se dočkal zastání

Vlna kritiky se snesla na hlavu Novaka Djokoviče. Někteří tenisoví kolegové obviňují srbskou světovou jedničku z protekcionismu. Na pomoc krajanovi však rázně přispěchal Janko Tipsarevič.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Novak Djokovič po spěšném odletu z USA čelí kritice některých tenisových kolegů.

Článek

„Je to absolutně hloupé, idiotské obvinění," nechal se slyšet Tipsarevič v interview pro stanici Sport Klub. „Novakovo rozhodnutí opustit okamžitě USA bylo jeho vlastní volbou, nemá nic společného s nějakými tajnými informacemi od pořadatelů. Více respektu, přátelé, není žádný důvod ho (Djokoviče) takhle napadat," dodal někdejší osmý hráč světového žebříčku ATP v singlu a Djokovičův parťák při historickém srbském triumfu v Davis Cupu v roce 2010.

Co se vlastně stalo?

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič na loňském turnaji v Indian Wells - ilustrační foto.

Tenisté se podivují nad Djokovičovým náhlým odletem ze Spojených států do Evropy, kam se rodák z Bělehradu vydal s celým svým týmem ještě před tím, než byly kvůli obavám z šíření koronaviru oficiálně zrušeny dva hlavní turnaje v Indian Wells a Miami. Měl snad Djokovič jako prezident Hráčské rady ATP informace přednostně k dispozici? Někteří jsou přesvědčeni, že ano.

„Řekněme to vyvoleným a ty ostatní ponechme ve zmatku, nechme je tápat. To je normální," napsal sarkasticky na Twitteru americký tenista Noah Rubin (225. v žebříčku ATP). A Japonec Taro Daniel (112. v ATP) ho v kritice podpořil: „Djokovič opouští Spojené státy, ačkoli ještě nic (o zrušení turnajů) nebylo oficiálně potvrzeno. Prošvihl jsem snad něco?"

Ne každý však s nimi souhlasí. Snahu trefovat se takto do sedmnáctinásobného grandslamového vítěze odsoudil i člen Rady ATP a bývalý vynikající deblista Mark Knowles. „Novakovi, ale koneckonců ani Rogerovi (Federerovi) a Rafovi (Nadalovi) se nedostává patřičné úcty za práci, kterou pro nás ostatní vykonávají i mimo kurty. Všichni ostatní z ní můžeme těžit," vyzývá hráče k většímu respektu k „Velké trojce".

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Novak Djokovič na turnaji v Dubaji.

Sám Djokovič se zatím ke kritice nevyjádřil. V současné době tráví čas se svou rodinou v Srbsku.

Reklama

Související témata: