Hlavní obsah

Český tenisový unikát v podání Květy Peschkeové!

Praha

Mezi 35 turnajovými tituly skvělé deblistky Květy Peschkeové je i jeden z dvouhry. Získala jej ještě pod dívčím jménem Hrdličková poté, co 19. dubna 1998 porazila ve finále v Makarské nejvýše nasazenou Číňanku Fang Li. Ve vrcholovém tenise se jedna z nejstarších profesionálek na okruhu pohybuje i 22 let po svém premiérovém triumfu.

Foto: Sport.cz

Květa Peschkeová (vpravo) patří k předním deblistkám světa

Článek

Dvaadvacetiletá Češka se tehdy účastnila pouze satelitních turnajů a do hlavní soutěže v Makarské se dostala z kvalifikace. Na chorvatské antuce si postupně poradila s Maďarkou Virág Csurgóovou, druhou nasazenou Chorvatkou Mirjanou Lučičovou, Ukrajinkou Olhou Luhynovou a v semifinále i s krajankou Lenkou Němečkovou.

Ve finále Hrdličková smetla turnajovou jedničku Fang Li 6:3 a 6:1 a v žebříčku si polepšila ze 140. na 99. místo, díky čemuž poprvé nakoukla do elitní stovky. Maxima dosáhla v listopadu 2005, kdy byla šestadvacátá. Do finále ve dvouhře se mezitím dostala už jen v listopadu 1999 v Lipsku, kde nestačila na Francouzku Nathalii Tauziatovou.

V roce 2005 měla Peschkeová v osmifinále Wimbledonu proti Rusce Naděždě Petrovové dva mečboly, ale nevyužila je. Krátce na to se začala plně soustředit na čtyřhru, v níž se hned následující rok spolu s Italkou Francescou Schiavoneovou kvalifikovala na Turnaj mistryň.

Deblová specialistka

To se tenistce, která se v roce 2003 provdala za svého německého trenéra Torstena Peschkeho, povedlo už celkem osmkrát s pěti různými partnerkami. Třikrát se probojovala až do finále, ale vítěznou trofej nad hlavu nezvedla. Ve světovém žebříčku se dostala až na úplný vrchol.

Nejvíc deblových titulů v čele s triumfem ve Wimbledonu 2011 získala se Slovinkou Katarinou Srebrotnikovou. Dařilo se jí i po boku Australanky Rennae Stubbsové, jež později trénovala Karolínu Plíškovou, či Němky Anny-Leny Grönefeldové. Při 34 primátech vystřídala dohromady 13 partnerek.

Předloni se Peschkeová dala dohromady s Američankou českého původu Nicole Melicharovou, která je o 18 let mladší. Společně ovládly už pět turnajů, naposledy loni v září v Čeng-čou. O rok dříve se ve Wimbledonu dostaly až do finále, ale ve třech setech podlehly Barboře Krejčíkové s Kateřinou Siniakovou.

Peschkeová byla i na počátku vítězné fedcupové éry. V roce 2011 v Moskvě v rozhodující čtyřhře uspěly s Lucií Hradeckou a Češky se po 23 letech mohly radovat z titulu. U dalších triumfů už dobrovolně chyběla, ačkoli i ve 44 letech stále drží krok s o hodně mladšími soupeřkami.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori