Hlavní obsah

Nech ji být, radili zamilovanému Federerovi. Nedal si říct

Rozmlouval mu randění s budoucí manželkou, nakonec s odstupem let slavný trenér uznává, že se Roger Federer rozhodoval v klíčových okamžicích mimo kurty dobře. Švýcarská hrající legenda žije příběh lásky s Mirkou Vavrincovou už dvacet let, mají spolu čtyři děti. Ale to pro fandy není nic překvapivého, jako možná to, že vše mohlo být úplně jinak, kdyby rekordman v počtu grandslamových titulů dal na rady okolí.

Foto: Profimedia.cz

Roger Federer s manželkou Mirkou

Článek

Jejich společný příběh začal během olympiády v Sydney. Federer se pak poptával v trenérském zázemí, jestli vůbec má v turnajovém kolotoči s tenistkou slovenského původu chodit.

"Byl totálně zamilovaný. Všech se nás ptal, zda má začít randit s Mirkou," přiznal po letech bývalý Federerův trenér Sven Groeneveld pro švýcarský deník Blick.

Tehdy zastával roli šéftrenéra švýcarské tenisové federace. "Radili jsme mu, aby ji nechal. Byl mladý. Chtěli jsme, aby si užil svobodu. Předpokládali jsme, že to je správná cesta, aby se mohl soustředit více na tenis," nastínil Groeneveld, který ale po letech uznává, že Federer se rozhodl tak, že to pro něj bylo nakonec jednoznačně prospěšné: "Nečekal jsem, že získá 20 grandslamových titulů. A ani to, že s Mirkou vychovají čtyři děti. Když se ohlédnu zpět, udělal dobře."

Kouč, který byl spojený i s takovými jmény jako Ana Ivanovičová, Monika Selešová, Michael Stich, Arantxa Sánchezová Vicariová, Caroline Wozniacká či Maria Šarapovová, soudí, že pod vlivem Mirky se Federer měnil k lepšímu a naučil se držet své emoce na uzdě: "Roger byl umělec s mimořádnou kreativitou. Někdy to ale přeháněl s emocemi. Mirka ho naučila je krotit," dodává.

Reklama