Hlavní obsah

Turnaj tenisových mistrů zahájili vítězně Djokovič a Davyděnko

Tenisový Turnaj mistrů v Šanghaji v neděli odstartoval výhrami papírových favoritů nad nováčky závěrečné akce sezony. Srb Novak Djokovič si ve dvou setech poradil s Juanem Martínem Del Potrem z Argentiny, v druhém utkání Zlaté skupiny pak Rus Nikolaj Davyděnko udolal Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie až v tie-breaku třetího setu.

Článek

Třetí hráč světa Djokovič pro sebe rozhodl po boji první sadu 7:5, druhou získal přesvědčivěji v poměru 6:3. V kariéře porazil Argentince už podruhé, před rokem jej vyřadil v jediném dosavadním vzájemném utkání v třetím kole US Open. Na Turnaji mistrů slavil Djokovič premiérový triumf, loni při svém debutu neuhrál ve třech utkáních ani set.

"Trošku mě ta skutečnost, že jsem vloni nic nevyhrál, strašila. Ale tenhle rok je jiný. Mám mnohem větší sebevědomí, cítím se silnější, vyspělejší. Ty zkušenosti jsem dnes využil, v důležitých momentech jsem hrál svůj nejlepší tenis," řekl Djokovič.

Naproti tomu Del Potro litoval, že v rozhodujících fázích nevyužil šance. "Když hrajete s Rafaelem Nadalem, Rogerem Federerem nebo Djokovičem, naskytne se vám tak jedna dvě šance. Já měl třeba brejkbol, ale nevyužil jsem ho," řekl Del Potro, ve dvaceti letech nejmladší účastník turnaje.

Djokovič svého soupeře zdolal za hodinu a sedmapadesát minut, když hned čtyřikrát dokázal prolomit Argentincovo podání. Podobný kousek se Del Potrovi podařil pouze dvakrát.

Další nováček v Šanghaji Tsonga sehrál se čtvrtým nasazeným Davyděnkem naprosto vyrovnanou partii. První set vyhrál ve zkrácené hře, druhý ale ztratil 4:6. V rozhodující sadě Tsonga nejprve odvrátil hrozbu porážky, když sebral soupeři servis ve chvíli, kdy ten podával na vítězství. Nakonec znovu rozhodoval až tie-break, v kterém už Francouz neuhrál proti čtyřnásobnému účastníkovi turnaje ani jeden míč.

"V třetím setu měl (Tsonga) nejprve štěstí, v tie-breaku zase smůlu," konstatoval Davyděnko. Jeho francouzský soupeř přiznal, že rozhodla fyzická připravenost. "Byl to těžký zápas. Na konci byl lepší. Jak bylo vidět, byl na tom lépe fyzicky," uvedl Tsonga.

V Šanghaji jsou ve hře dotace v celkové výši 4,450 miliónu dolarů, vítěz dvouhry získá nejméně 600 000.

Tenisový Turnaj mistrů:
Zlatá skupina:
Djokovič (2-Srb.) - Del Potro (7-Arg.) 7:5, 6:3, Davyděnko (4-Rus.) - Tsonga (6-Fr.) 6:7 (6:8), 6:4, 7:6 (7:0).
Čtyřhra - Červená skupina:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Cuevas, Horna (8-Urug./Peru) 6:1, 7:6 (7:4), Bhúpathí, Knowles (3-Ind./Bah.) - Coetzee, Moodie (5-JAR) 6:2, 6:3.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner