Hlavní obsah

Finále Davis Cupu je po prvním dnu vyrovnané

Stav finále Davisova poháru mezi Argentinou a Španělskem je po prvním dnu vyrovnaný 1:1. V Mar del Plata nejprve domácí David Nalbandian přehrál hladce 6:3, 6:2 a 6:3 Davida Ferrera, o první bod Španělů se pak postaral Feliciano Lopez, který porazil 4:6, 7:6, 7:6 a 6:3 domácí jedničku Juana Martína del Potra.

Článek

Ferrerovi, který je při absenci světové jedničky Rafaela Nadala lídrem španělského týmu, se na podzim na turnajích ATP nedařilo a v Argentině potvrdil, že není v nejlepší formě. Nalbandian byl od začátku aktivnější a prosazoval se i při Španělově servisu. V prvním setu vedl 5:2 a podával, a i když první šanci ještě nevyužil, hned v následující hře potřetí sebral hostující jedničce servis a dotáhl sadu do vítězného konce.

V úvodu druhého setu se šestadvacetiletý Španěl snažil zvýšit aktivitu, ale dopouštěl se nevynucených chyb a nestačil. Znovu třikrát prohrál servis a získal jen dva gamy.

Třetí set byl nejvyrovnanější, protože laciným chybám se nevyhnul ani Nalbandian. Čelil třem brejkbolům, jenže španělský tenista žádný z nich nevyužil a sám při jediné Nalbandianově šanci na zisk soupeřova podání poslal snadný forhend daleko do autu.

Domácí favorit za stavu 5:3 servíroval na vítězství v zápase a čtyřmi přímými body z podání poslal Argentinu do vedení. "Odehrál jsem skvělý zápas, nemohl jsem ho odehrát lépe. Pořád jsem vedl a to mi dalo klid," pochvaloval si Nalbandian, který Ferrera porazil počtvrté z deseti vzájemných zápasů. Španěl uznal, že tentokrát neměl šanci. "Dneska jsem se cítil v porovnání s ním méněcenný. Myslel jsem si, že mu budu klást větší odpor," poznamenal.

Zápas mezi Del Potrem a Lopezem nabídl na rozdíl od úvodního duelu minimum brejkových šancí na obou stranách, protože oba aktéři výborně podávali.

Jednatřicátý hráč světa Lopez se proti světové devítce od začátku tlačil k síti. V páté hře úvodního setu udělal několik nevynucených chyb a hodně usnadnil Del Potrovi zisk brejku, který rozhodl o osudu první sady.

Od druhého setu španělský tenista zpřesnil forhend a držel s favorizovaným Jihoameričanem krok. K vidění nebyl ani jeden brejkbol, takže se rozhodovalo až ve zkrácené hře. V ní hostující hráč prokázal silnější nervy a dovolil Del Potrovi jen dva míče.

Třetí sada měla obdobný průběh s tím rozdílem, že Lopez si vůbec poprvé v zápase vypracoval brejkboly. Ani jeden ze dvou však neproměnil a znovu se rozhodovalo v tie-breaku. Del Potro v něm vedl už 4:2, ale pak Lopez s přispěním chyb soupeře a přímých bodů z podání získal pět míčů za sebou a dostal se do vedení 2:1 na sety.

V úvodu čtvrté sady Lopez odskočil na 3:1 a šel na podání, ale situaci nezvládl a servis prohrál. Del Potro se tak vrátil do zápasu, jenže v úvodu šestého gamu mu při dobíhání míče uklouzla pravá noha a nechal se okamžitě ošetřit. Zranění na vnitřní straně stehna ho zjevně omezovalo při podání, takže při něm Argentinec znovu neuspěl. Od stavu 5:2 byla na Lopezovi patrná nervozita z blížícího se vítězství, ale čtvrtou sadu vyhrál 6:3 a vyrovnal stav finálového zápasu.

Druhý bod jeden z celků získá v sobotní čtyřhře, do níž jsou na argentinské straně nominováni José Acasuso a Agustin Calleri a na španělské Lopez s Fernandem Verdaskem. Kapitáni však mohou jména hráčů nejpozději hodinu před zápasem změnit.

Finále Davisova poháru
Argentina - Španělsko 1:1 po prvním dnu
Nalbandian - Ferrer 6:3, 6:2, 6:3, Del Potro - Lopez 6:4, 6:7 (2:7), 6:7 (4:7), 3:6.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner