Hlavní obsah

Federera překvapilo, že Murray má být favoritem Australian Open

MELBOURNE

Některé sázkové kanceláře udělaly z Brita Andyho Murrayho největšího favorita nadcházejícího Australian Open. Světovou dvojku Rogera Federera důvěra bookmakerů ve skotského tenistu překvapila, i když Murray na úvod sezóny vyhrál exhibici v Abú Zabí i turnaj v katarském Dauhá.

Článek

"Překvapilo mě to, protože ještě nevyhrál grandslam. Loni tady vyhrál Djokovič, Nadal měl loni neuvěřitelnou sezónu a já jsem vyhrál poslední grandslam loňské sezóny, takže je to překvapivé," řekl Federer na tiskové konferenci před exhibicí Koooyong Classic v Melbourne.

Murray na US Open postoupil poprvé v kariéře do finále grandslamového turnaje, ale prohrál právě s Federerem. Na začátku nové sezóny někdejšího švýcarského krále světového tenisu dvakrát porazil a přidal výhru nad světovou jedničkou Rafaelem Nadalem ze Španělska.

Tím se čtvrtý hráč světa pasoval do role žhavého kandidáta na triumf v Melbourne. Federer uznává, že v posledních měsících udělal jednadvacetiletý Skot velký pokrok, ale o jeho vítězství na úvodním grandslamu sezony přesvědčený není.

"Začal hrát stabilně na vysoké úrovni, před tím to bylo nahoru, dolů. Je všestranný hráč, má dobrou taktiku a získal velké sebevědomí. Dostal se do pozice vítěze, ale vyhrát grandslam je něco úplně jiného. V posledních letech nebylo moc tenistů, kteří to dokázali," uvedl Švýcar, který může triumfem v Melbourne vyrovnat rekord Peta Samprase, jenž nasbíral čtrnáct grandslamových titulů.

Pozice favorita podle něj nemusí Murraymu prospět. "Už jsem byl taky v takové pozici a nezvládl jsem to," poznamenal Federer. Loni Murray rovněž cestoval do Melbourne jako vítěz turnaje v Dauhá, ale vypadl hned v prvním kole s pozdějším finalistou Jo-Wilfriedem Tsongou z Francie.

Reklama