Hlavní obsah

Federer přiznal: Raději bych ve finále Verdaska

MELBOURNE/PRAHA

Je poosmnácté ve finále grandslamového turnaje. A ještě nezná svého soupeře. Přesto se švýcarský tenista Roger Federer chce pokusit získat svůj čtrnáctý titul z turnajů „velké čtyřky“ a vyrovnat rekord legendárního Peta Samprase. V nedělním finále by se raději utkal s překvapením Australian Open Fernandem Verdaskem.

Článek

Očekávaný zápas Federera s Roddickem měl nakonec rychlejší průběh, než jaký zvěstovali tenisoví odborníci. Švýcar v prvním setu dominoval, v koncovkách dalších dvou vždy úspěšně zaútočil a zvítězil 3:0 na sety.

„Měl jsem dobrý start do utkání. Několikrát jsem si pomohl dobrým servisem. V zápase bylo dost situací, v nichž byl zápas za stavu 30:30 a mně se podařilo eso. Tyto snadné body mě zbavily mnoha potíží. Andy totiž returnoval dobře a hrál agresivně,“ vyprávěl po zápase světový hráč číslo dva, který Roddickovi nasázel v zápase 16 es, překvapivě dvakrát více než jeho soupeř.

V průběhu zápasu se Andy Roddick několikrát rozčiloval nad výroky rozhodčích. Federer mu dal za pravdu, i podle něj bylo v utkání několik špatně posouzených situací. „Několikrát se podle mě čároví zmýlili, umpirový je musel opravovat,“ řekl rodák z Basileje, jemuž však chyby sudích tolik vadit nemusely. Jestřábí oko jej výjimečně podpořilo ve všech jeho pokusech. „Domnívám se, že dnešek byl jedním z dní, kdy jsou všichni rádi, že tato vymoženost funguje,“ prohlásil nejznámější odpůrce Jestřábího oka.

Fanoušci mu prý příliš nepomáhají

Bývalý dlouholetý hráč číslo jedna si posteskl, že je na něj ze strany veřejnosti, fanoušků i médií vytvářen velký tlak. „Když prohraju set nebo dva s Berdychem, všichni jako by říkali ‚Oh můj bože. Už není tím, kým býval‘. A pak porazím Del Potra a všichno je zase v normálu. Tohle mi vážně moc nepomáhá,“ postěžoval si muž s přezdívkou FedEx.

Federerův soupeř vzejde z pátečního semifinálového zápasu mezi překvapením turnaje Fernandem Verdaskem a světovou jedničkou Rafaelem Nadalem. A Švýcar překvapivě přiznal, koho by si přál za soupeře. „Rád bych hrál proti Fernandovi, protože on ještě nikdy nehrál finále grandslamového finále,“ řekl otevřeně.

Pravděpodobnější variantou se ale zdá, že se o další titul na turnaji „velké čtyřky“ utká s tradičním rivalem Rafaelem Nadalem. „Pokud budu hrát s Rafou (Nadalem), bude to možná napínavější, protože jsme v minulosti už sehráli hodně finálových zápasů na grandslamových turnajích. On je nyní nejlepším hráčem světa. Mohl by to být úžasný zápas,“ tuší vítěz sedmapadesáti titulů na okruhu ATP.

Reklama