Hlavní obsah

Serena Williamsová smetla ve finále AO Safinovou a je světovou jedničkou

Finále ženské dvouhry na prvním grandslamu sezóny Australian Open bylo jednoznačnou záležitostí. Američanka Serena Williamsová se s Ruskou Dinarou Safinovou příliš nenadřela a po výsledku 6:0 a 6:3 se raduje již z jubilejního desátého triumfu na jednom z grandslamů. Sedmadvacetiletá tenistka se navíc v pondělí vrátí na pozici světové jedničky. Safinová ani při druhé účasti ve finále grandslamu neuspěla, s mladší ze sester Williamsových prohrála šestý vzájemný zápas ze sedmi.

Článek

Dinara Safinová se před sobotním finále ještě žádného triumfu na grandslamu nedočkala, jejím maximem byla finálová účast na loňském Roland Garros. A jistá nezkušenost byla na dvaadvacetileté Rusce v prvním setu patrná. Proti přesně hrající Williamsové se příliš do hry nedostávala, navíc ji srážely zbytečné chyby. Za stavu 0:1 ztratila hned svůj první servis, své soupeřce k tomu dopomohla hned třemi dvojchybami.

Tento moment mladší ze sester Williamsových ještě více uklidnil a na centrkurtu Roda Lavera jednoznačně dominovala. S přehledem si držela svá podání, navíc moskevské rodačce sebrala i její další podání. Za stavu 0:5 tak šla Safinová na podání s tím, aby alespoň odvrátila nepopulárního kanára. To se jí ovšem nepovedlo. Williamsová si vytvořila dva brejkboly, proměnila hned ten první a za pouhých dvaadvacet minut triumfovala v prvním setu 6:0.

Využila hned první mečbol

V úvodu druhé sady se dokázala sestra Marata z nepříznivého vývoje oklepat a hned v první hře prolomila podání Williamsové a získala první hru v zápase. Dlouho se z ní ale neradovala, ani napočtvrté si totiž nedokázala udržet svůj servis.

Od této chvíle se na raketu Williamsové znovu vrátila pohoda, s přehledem si držela své podání, své soupeřce navíc jednou dokázal servis vzít. Za stavu 5:3 tak přišly tři mečboly. Američanka využila hned ten první a za pouhých padesát osm minut slavila již čtvrtý triumf na Australian Open.

Serena Williamsová se tak dočkala již desátého titulu na grandslamech a po čtyřech měsících se vrátí na pozici ženské jedničky, kde vystřídá Srbku Jelenu Jankovičovou. Na úvodním grandslamu letošní sezóny navíc se sestrou Venus vyhrála i čtyřhru.

Sourozenci Bryanovi vyhráli čtyřhru

Sourozenci Mike a Bob Bryanovi vyhráli mužskou čtyřhru. Semifináloví přemožitelé česko-indické dvojice Lukáš Dlouhý, Leander Paes v sobotním finále v Melbourne po nevydařeném prvním setu porazili 2:6, 7:5 a 6:0 indicko-bahamský pár Maheš Bhúpathí, Mark Knowles.

Už postupem do finále si americká dvojice zajistila návrat na první místo světového žebříčku, o které přišla po finálové porážce na loňském Turnaji mistrů. "Je dobrý pocit zahájit sezónu výborně. Přijeli jsme do Austrálie opravdu hladoví po zklamání v Šanghaji," řekl Mike Bryan.

Americká dvojčata v Melbourne triumfovala potřetí, úvodní grandslam sezony vyhrála už v letech 2006 a 2007. Na grandslamu vyhráli podruhé za sebou, když loni v září nenašli přemožitele při domácím US Open, a získali sedmý titul na elitních turnajích.

Bhúpathí s Knowlesem se poprvé od zahájení spolupráce na začátku loňského roku dostali do grandslamového finále. "Maheš a já jsme hráli velmi dobře, ale nebyli jsme schopni to dotáhnout. Ale oni si titul zaslouží a užívali jsme si, že jsme si proti nim mohli zahrát," uvedl Knowles, který už získal tři grandslamové tituly s Kanaďanem Danielem Nestorem.

Reklama

Související témata: