Hlavní obsah

Pitomci! Tohle je katastrofa, v jakém světě žijí? Djokovič je po průšvihu pod palbou kritiky

Aktualizováno

Obavy z následků se vrchovatě naplnily. Z tenisové Adria Tour pořádané světovou jedničkou Novakem Djokovičem se stalo semeniště koronaviru a srbská hvězda to za způsob, jakým hvězdně obsazenou show zorganizovala, pořádně schytává. A to i od svých kolegů, kteří nechápou, jak je možné, že zejména během turnaje v Bělehradě se okázale ignorovala jakákoliv opatrnost v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Foto: Marko Djurica, Reuters

(Zleva) Viktor Troicki, Nenad Zimonjič, Dušan Lajovič, Novak Djokovič, Dominic Thiem, Grigor Dimitrov a Alexander Zverev pózují fotografům v Bělehradě během exhibičního turnaje.

Článek

Po akcích v Bělehradě a Zadaru už měli pozitivní test na koronavirus Grigor Dimitrov, Borna Čorič, Viktor Troicki a podle chorvatských médií jsou nakaženi také kondiční trenéři Djokoviče a Dimitrova. Sám Djokovič se v Chorvatsku odmítl nechat otestovat, po návratu do Bělehradu měl ale test pozitivní.

Pobouření a údiv vzbudily obrázky z bělehradské zastávky Adria Tour, kde bylo v hledišti nacpáno přes 4000 lidí bez jakýchkoliv odstupů. Sběrači nosili tenistům propocené ručníky a hráči se objímali, jako by koronavirus už neexistoval. To samé se týkalo doprovodného programu, při němž hvězdy hrály fotbal a basketbal. Vše vyvrcholilo divokou párty v Lafayette Cuisine Cabaret Clubu, kde Djokovič a spol. pařili svlečení do půl těla.

„Pitomý nápad udělat tuhle exhibici. Rychlé uzdravení, hoši. Tohle se ale stává, když se ignorují doporučení. Tohle není vtip," sjel Djokoviče a spol. na svém twitteru Nick Kyrgios.

Mnohem ostřejší byl Brazilec Bruno Soares, bývalá světová deblová dvojka a člen hráčské rady ATP, jejímž prezidentem je právě Djokovič.

„Shrnul bych to jako hororovou show. Ohromná nezodpovědnost a nedospělost. Byli totálně bezohlední a je pro mě těžké pro to vůbec najít slova," napsal Soares.

Kritika se ale ozvala i z řad ženského tenisu, třeba od Nizozemky Kiki Bertensové. „Jak je možné, že se tohle děje? Ve které části světa je tohle možné?" nechápala světová sedmička.

Djokoviče vyplísnil také Patrick McEnroe. „Musí si uvědomit, kdo je a že jde příkladem," kroutil hlavou s tím, že si neumí představit, že by něco podobného vyvedli třeba Roger Federer, Serena Williamsová nebo Rafael Nadal.

Trochu mírnější „kartáč" adresoval světové jedničce momentálně zraněný Andy Murray. „S Novakem jsem měl vždy dobré vztahy, ale když se zpětně na to (Adria Tour) podívám, nevypadá to dobře. V těchto časech je důležité, aby špičkoví sportovci po celém světě dávali najevo, že jsou extrémně opatrní a ctili sociální distanc a další opatření. Je to pro nás všechny lekce, abychom to celé vzali extrémně vážně," apeloval trojnásobný grandslamový vítěz.

Jeho krajan Dan Evans si ale bral servítky méně: „Je nešťastné, že se Grigor a Čorič nakazili. Ale když to vezmeme zpětně, je to takové překvapení? Nemyslím si, že je doba na to, aby se dělaly hráčské párty, kde tancuje jeden přes druhého. Měl by (Djokovič) přijmout zodpovědnost."

Podobně tepe Djokoviče i kapitánka německého fedcupového týmu Barbara Rittnerová. „Je to naprostá katastrofa pro celou tenisovou rodinu. Nechápu, v jakém světě žijí. Některým z nich zřejmě úspěch stoupl do hlavy," uvedla pro deník Kölner Stadt-Anzeiger vítězka pěti turnajů WTA.

Djokovič kritiku odvracel s tím, že organizátoři neporušili žádná vládní nařízení v daných zemích.

Reklama