Hlavní obsah

Ósakaová je v New Yorku ve finále, o titul si zahraje i Peschkeová

Praha
Aktualizováno

Japonská tenistka Naomi Ósakaová, jež původně chtěla na protest proti policejnímu násilí odstoupit z turnaje v New Yorku, si v generálce na US Open zahraje finále. V dnešním semifinále porazila nasazená čtyřka 6:2, 7:6 Elise Mertensovou z Belgie. O první letošní titul se Ósakaová střetne s bývalou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou z Běloruska, jež zdolala 4:6, 6:4, 6:1 Britku Johannu Kontaovou. Tenistka Květa Peschkeová a Nizozemka Demi Schuursová si zahrají o deblový titul. V semifinále porazily pár Klepačová, Hradecká 6:2, 6:1.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Naomi Ósakaová je v New Yorku ve finále

Článek
Fotogalerie

Semifinále se mělo hrát už ve čtvrtek a Ósakaová k němu původně nechtěla nastoupit. Dvojnásobná grandslamová vítězka, jež je japonsko-haitského původu, se chtěla připojit k protestu velké části sportovců ze severoamerických soutěží proti rasové nerovnosti. Vyvolal ho nedělní incident, při kterém policie ve městě Kenosha postřelila devětadvacetiletého černocha.

Organizátoři turnaje poté rozhodli o přerušení soutěže na jeden den a přesunuli semifinále na dnešek. Společně se zástupci WTA Tour také přesvědčili Ósakaovou, aby v semifinále nastoupila.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Tenistka Naomi Ósakaová.

Druhou finalistkou je Azarenková, jež před newyorským turnajem čekala dvanáct měsíců na okruhu na vítězství právě od loňského ročníku Western & Southern Open, které se tehdy konalo v tradičním dějišti Cincinnati. V sobotu si rodačka z Minsku zahraje 38. finále kariéry a první od loňského dubna. Naposledy dvojnásobná šampionka Australian Open triumfovala na jaře roku 2016 v Miami před porodem syna.

První finále čtyřhry s novou partnerkou Demi Schuursovou z Nizozemska si zahraje Květa Peschkeová, poté co v dnešním semifinále porazily 6:2, 6:1 česko-slovinský pár Lucie Hradecká, Andreja Klepačová. Pětačtyřicetiletá Peschkeová bude v sobotu usilovat o 35. deblový titul v kariéře.

Poprvé od roku 2016 postoupil do finále turnaje série Masters Kanaďan Milos Raonic. V semifinále zdolal 7:6, 6:3 čtvrtého nasazeného Řeka Stefanose Tsitispase, jenž dosud na turnaji neztratil ani jednou podání. Druhým finalistou je světová jednička Novak Djokovič ze Srbska, který vyhrál nad Španělem Robertem Bautistou Agutem.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič během ošteřování.

Djokovič otočil semifinále, když prohrál první sadu 4:6. Zápas byl hodně vyrovnaný, ale nakonec Srb udržel letošní neporazitelnost. Ve třetím setu Djokovič vedl už 5:2, ale pak dvakrát ztratil podání a vybojoval alespoň tie-break. V něm nepovolil soupeři ani bod. Ve finále turnaje, který obvykle hostí Cincinnati, je Djokovič posedmé.

Turnaj mužů a žen v New Yorku (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 2 250 829 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Ósakaová (4-Jap.) - Mertensová (14-Belg.) 6:2, 7:6 (7:5)
Azarenková (Běl.) - Kontaová (8-Brit.) 4:6, 6:4, 6:1
Čtyřhra - semifinále
Peschkeová, Schuursová (3-ČR/Niz.) - Klepačová, Hradecká (8-Slovin./ČR) 6:2, 6:1
Muži (dotace 4,674.780 dolarů):
Dvouhra - semifinále
Raonic (Kan.) - Tsitsipas (4-Řec.) 7:6 (7:5), 6:3
Djokovič (1-Srb.) - Bautista (8-Šp.) 4:6, 6:4, 7:6 (7:0).

Reklama