Hlavní obsah

Příležitost musíte využít! Jak si Nováček udělal z US Open životní turnaj

New York/Praha

Je to smutná realita posledních grandslamových turnajů. Jediný český tenista v hlavní soutěži, a navíc prohraje hned v 1. kole. Jiří Veselý tento pochmurný trend nezměnil ani na US Open. Šanci se ale musí jít naproti, jak dobře ví i vítěz 13 turnajů ATP Karel Nováček (55). V roce 1994 se svým newyorským tažením postaral o senzaci.

Foto: Profimedia.cz

Karel Nováček a Ivan Lendl na archivní snímku

Článek

Jeho kariéra se přitom ve 29 letech pomalu chýlila k závěru, do Spojených států přiletěl po zranění jako hráč ze šesté desítky světového žebříčku. A přesto si zahrál semifinále dvouhry a s Martinem Dammem i čtvrtfinále deblu.

Je v tom trochu paradox: i když měl Nováček solidní výšku (190 cm) a podání dokázal slušně napálit, ve Flushing Meadows se mu dlouho nedařilo. S věkem ale nastala změna. V roce 1993 tu vyřadil třetího nasazeného Stefana Edberga.

„Byl to skvělej zápas na Grandstandu. V té době už jsem se na betonu naučil líp pohybovat a mohl jsem hrát agresivněji a víc tvořit hru," vysvětloval Nováček, jehož grandslamovým maximem byla v té době dvě čtvrtfinále French Open. „Ve skrytu duše jsem si ale přál prorazit na US Open. I když jsem ten rok měl zraněné koleno a sezona nebyla moc dobrá."

Začátek turnaje Nováčkovi vyšel a sebevědomí rostlo. „Přejel jsem Medveděva, který byl tehdy nasazená osmička. Pak jsem otočil skoro ztracený zápas s Woodbridgem, se kterým jsem prohrával už 0:2 na sety."

Samprase vyřadil Peruánec

Po výhře nad Argentincem Franou se před českým hráčem otevřela jedinečná šance. Ve čtvrtfinále šel totiž na Peruánce Yzagu, jenž ve 4. kole šokoval pětisetovou výhrou nad světovou jedničkou Samprasem.

„Hrát na US Open se Samprasem by bylo mnohem složitější. Když se tihle hráči posouvají v turnaji dál, tak je čím dál obtížnější je vyřadit. Ale Yzaga ho porazil a já porazil Yzagu," smál se Nováček, jak využil příležitosti.

„Když nejste nasazený, tak minimálně ve třetím kole musíte s nasazeným hrát. Ale jak se soupeři vybouchají mezi sebou, to nemáte ve své moci. Vy se musíte soustředit jen na sebe. A když je příležitost, tak ji musíte využít," řekl bývalý 8. hráč světa.

I po 26 letech ho ale mrzí nepovedené semifinále s Michaelem Stichem. „Já na něj uměl zahrát, jenže ten den strašně foukalo. Není to výmluva, ale mě to hrozně hendikepovalo. Stichova hra byla založená na podání a okamžitě k síti. A mně se v tom větru moc špatně returnovalo a prohazovalo," vzpomínal Nováček.

Na Sticha si vyšlápl v Austrálii

O čtyři měsíce později přitom český tenista německého soupeře bez milosti vyprovodil ve ve třech setech na Australian Open... „Zklamání, že jsem v Americe nehrál o titul (s Agassim) tam tehdy bylo. Ale pak jsem si řekl: semifinále je vlastně taky fajn."

Sedmadvacetiletému Veselému je nyní o dva roky méně, než bylo při životním turnaji Nováčkovi. Dospělá kariéra momentální české jedničky je však vzhledem k někdejším prognózám zklamáním. „Pokud jste první junior světa, tak se od vás čeká víc, než 70. místo na ATP," tvrdí Nováček.

„Naděje směrem ke grandslamům bych do budoucna spíš spojoval s mladými kluky, jako jsou Forejtek, Vrbenský nebo Lehečka. Tahle ‚covidová' situace by je mohla nastartovat, aby byli hladovější. Když je kolem vás všechno moc růžové, tak to nikdy není dobře," říká chlapík, který před čtvrtstoletím všechny zaskočil.

Nováčkova jízda na US Open 1994
1. kolo: Volkov (26-Rus.) 6:2, 3:6, 6:1, 7:5
2. kolo: Medveděv (8-Ukr.) 6:3, 6:2, 6:2¨
3. kolo: Woodbridge (136-Austr.) 1:6, 5:7, 7:6, 6:2, 7:6
4. kolo: Frana (101-Arg.) 6:3, 6:3, 6:7, 6:3
Čtvrtfinále: Yzaga (23-Per.) 6:2, 6:7, 6:1, 5:7, 6:3
Semifinále: Stich (4-Něm.) 5:7, 3:6, 6:7

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori