Hlavní obsah

Kvitová smetla Mattekovou-Sandsovou a v Paříži je ve finále

SAN JOSE

Nejlepší česká tenistka Petra Kvitová si na turnaji v Paříži zahraje o třetí titul v kariéře. V semifinále smetla Bethanii Mattekovou-Sandsovou z USA 6:2, 6:0 a její poslední překážkou bude v nedělním finále vítězka Australian Open Kim Clijstersová z Belgie. Ta zdolala Estonku Kaiu Kanepiovou 6:1 a 7:5.

Foto: Yoan Valat, ČTK/AP

Tenistka Petra Kvitová v semifinále pařížského turnaje proti Američance Mattekové-Sandsové.

Článek

Dvacetiletá Kvitová svedla v předchozích kolech těžké třísetové duely s Barborou Záhlavovou-Strýcovou a Yaninou Wickmayerovou, na jejím výkonu však únava vůbec nebyla znát. Svou extravagantní soupeřku ničila tvrdými údery od základní čáry a na kurtu se nezdržela ani hodinu.

"Cítila jsem se na dvorci výborně. Dařilo se mi, zahrála jsem spoustu vítězných míčů. Ať jsem zkoušela cokoli, vždycky to skončilo v kurtu. Občas to tak vyjde," řekla po zápase s úsměvem česká hráčka.

Kvitová zažívá skvělý start do sezóny, neboť vyhrála patnáctý z 16 duelů. Po triumfu v Brisbane vypadla na úvodním grandslamu sezony v Melbourne ve čtvrtfinále s Věrou Zvonarevovou. Minulý víkend dvěma výhrami pomohla českému týmu do semifinále Fed Cupu.

Český tenis má ve finále halového turnaje v Paříži zastoupení již potřetí během posledních pěti ročníků. Souboj o titul svedla v letech 2007 a 2010 vždy neúspěšně Lucie Šafářová.

"Vím, že Lucie má tenhle turnaj ráda a má na něj příjemné vzpomínky. Doufám, že v mém případě to bude stejné," uvedla Kvitová.

Nemám co ztratit, ví Kvitová

Belgičanka Clijstersová si už postupem do semifinále zajistila od pondělka návrat na pozici světové jedničky, ve své vítězné šňůře navíc pokračovala i dnes. Proti Kanepiové jí utekl pouze úvod druhého setu, kdy prohrávala 0:4.

V neděli bude bojovat o svůj 42. titul a nejen vzhledem k bilanci vzájemných soubojů bude velkou favoritkou. S Kvitovou se utkala loni dvakrát a vždy českou tenistku hladce porazila.

"Moc se na zápas s Kim těším, zvlášť když je teď zase první na světě. Užiju si to. Mám ráda velké zápasy a finále, takže nebudu nijak stresovaná. Nemám co ztratit," prohlásila Kvitová, která si po pařížském finále polepší ze současné 18. příčky ve světovém žebříčku na své životní maximum.

Hantuchová porazila Zvonarevovou a je v Pattayi ve finále

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová získala v Pattayi skalp světové trojky a nedávné semifinalistky Australian Open Věry Zvonarevové a díky vítězství 7:6 a 6:4 bude bojovat o titul. V nedělním finále ji čeká Italka Sara Erraniová, která vyřadila svou krajanku Robertu Vinciovou hladce 6:1 a 6:4.

Sedmadvacetiletá Slovenka si zahraje o čtvrtý titul v kariéře. Ve finále turnaje okruhu WTA byla naposledy v březnu loňského roku.

Zvonarevovou připravila o šanci obhájit v Pattayi tituly z předchozích dvou let. Ruská hráčka své nepovedené vystoupení těžko nesla a v závěrečném gamu dostala trestný fiftýn za nadávky, díky kterému získala Hantuchová mečbol a hned ho proměnila.

Zvonarevová se nechtěla s trestem od umpirové rozhodčí smířit a nechala si zavolat hlavního sudího turnaje, ale marně. "Říkala (rozhodčí), že jsem klela. Ať slyšela cokoli, já nic takového neřekla. Mluvila jsem si rusky sama pro sebe. Neměla to dělat, ale co, už je to v pořádku. Stalo se," řekla Ruska. "Celý turnaj byl pro mě těžký. Všichni mluvili o tom, že tu můžu vyhrát potřetí. Byla jsem vyčerpaná fyzicky i psychicky. Nemohla jsem se zkoncentrovat," dodala.

Hantuchová si v Thajsku spravila chuť po nezdaru v úvodním kole Fed Cupu z minulého týdne. Na domácí půdě totiž Slovenky podlehly Češkám 2:3 a týmová jednička Hantuchová prohrála obě své dvouhry. V Pattayi však předvádí výborné výkony a na cestě do finále ještě neztratila ani set. Aktuálně 32. tenistka světa navíc žebříčkově tak vysoko postavenou hráčku, jakou byla Zvonarevová, porazila po více než třech letech.

Monfils prošel v San Jose do semifinále, pak odstoupil

Francouzský tenista Gael Monfils sice postoupil do semifinále turnaje v San Jose, ale několik hodin po vítězství nad Američanem Timem Smyczekem ze soutěže odstoupil kvůli zraněnému zápěstí. Dvacetiletý kanadský talent Milos Raonic, s nímž se měl druhý nasazený hráč dnes utkat, se díky tomu dostal bez boje do svého první finále na okruhu ATP.

Monfils si poranil zápěstí v prvním kole Australian Open, kde s tímto handicapem odehrál ještě dva zápasy. Další tři utkání zvládl v San Jose, kde navíc absolvoval exhibici s legendou Petem Samprasem, ale po pátečním vyšetření u turnajového lékaře a doktora francouzské federace se rozhodl v turnaji nepokračovat.

"Nemůžu hrát bekhend. Zkoušel jsem to, ale je to slabota. Mám lepší bekhend, než jsem tady ukázal. Nejhorší je, že to bolí. Moc," uvedl Monfils, který by měl být mimo hru čtyři až šest týdnů. Dvanáctý hráč světa přijde o turnaje v Memphisu, Acapulku a utkání Davisova poháru proti Rakousku.

V úspěšném vystoupení v San Jose pokračuje Argentinec Juan Martín del Potro, který v pátek porazil bývalou světovou jedničku Australana Lleytona Hewitta 6:2 a 6:3 a poprvé od loňské operace zápěstí je v semifinále. V něm se vítěz předloňského US Open střetne s turnajovou jedničkou Španělem Fernandem Verdaskem.

Raonic místo semifinále proti Monfilsovi sehraje exhibiční zápas s Chorvatem Ivem Karlovičem.

Ukrajinec Dolgopolov je poprvé v kariéře ve finále

Ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov potvrdil výbornou formu v úvodu letošní sezóny a v brazilském Costa do Sauipe si poprvé v kariéře zahraje finále turnaje ATP. Čtvrtfinalista Australian Open porazil v pátek domácího Ricarda Mella hladce 6:2 a 6:1.

O titul se dvaadvacetiletý rodák z Kyjeva, který díky současným výsledkům vyšplhal na 32. místo světového žebříčku, utká s turnajovou jedničkou Nicolasem Almagrem. O tři roky starší Španěl zdolal v semifinále Argentince Juana Ignacia Chelu ve třech setech a může navázat na svůj triumf na Brasil Open z roku 2008. Amagro má šanci získat osmý titul v kariéře.

ROTTERDAM, muži (tvrdý povrch, dotace 1 450 000 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Troicki (Srb.) - Čilič (Chorv.) 7:5, 6:3.
Dvouhra - semifinále:
Söderling (1-Švéd.) - Troicki (Srb.) 7:5, 6:4, Tsonga (8-Fr.) - Ljubičič (7-Chorv.) 6:4, 7:6 (8:6).
SAN JOSE, muži (tvrdý povrch, dotace 531 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Verdasco (1-Šp.) - Istomin (5-Uzb.) 6:4, 6:4, Monfils (2-Fr.) - Smyczek (USA) 6:4, 7:6 (8:6), Del Potro (Arg.) - Hewitt (7-Austr.) 6:2, 6:3, Raonic (Kan.) - Berankis (Lit.) 6:4, 7:6 (7:2).
Semifinálové dvojice:
Verdasco - Del Porto, Raonic - Monfils.
COSTA DO SAUIPE, muži (antuka, 470 200 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Almagro (1-Šp.) - Chela (5-Arg.) 1:6, 6:2, 6:4, Dolgopolov (4-Ukr.) - Mello (Braz.) 6:2, 6:1.
PAŘÍŽ, ženy (tvrdý povrch, dotace 618.000 dolarů)
Dvouhra - semifinále:
Kvitová (4-ČR) - Matteková-Sandsová (USA) 6:2, 6:0, Clijstersová (1-Belg.) - Kanepiová (3-Est.) 6:1, 7:5.
PATTAYA (tvrdý povrch, dotace 220.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Hantuchová (4-SR) - Zvonarevová (1-Rus.) 7:6 (7:3), 6:4, Erraniová (8-It.) - Vinciová (5-It.) 6:1, 6:4.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík