Hlavní obsah

Chudým brát, bohatým dávat. Pořád se ještě divíte Djokovičovi? zlobí se tenista

Praha

Chudým brát a bohatým dávat. Chystá se v mužském tenise přerozdělování peněz v přesně tomto duchu? Hlas z nižších pater žebříčku ATP naznačuje, že reforma prize money se má ubírat tímto směrem, což by pro hůře postavené hráče znamenalo další pohromu. Důkazem má být materiál uniklý přes sociální sítě.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Srb Novak Djokovič

Článek
Fotogalerie

V poslední době se alespoň navenek v profi tenise volalo po tom, aby si i hráči mimo absolutní špičku mohli sáhnout na větší díl z koláče obřích sum, jimiž jsou turnaje dotované. Gigantické odměny pro vítěze grandslamů či turnajů Masters nemají absolutně nic společného s částkami, které se inkasují v kvalifikacích či podnicích nižších kategorií, než je ATP.

Je dobře známo, že pokud hráč nefiguruje v elitní stovce, ekonomicky většinou živoří a ač má profesionální status, na svoji kariéru finančně spíše doplácí, než že by vydělával.

Nejhlasitějším zastáncem těch začínajících či méně úspěšných se stala světová jednička Novak Djokovič, donedávna ještě prezident hráčské rady ATP. Právě z této pozice ale během letošního US Open odstoupil a založil novou asociaci PTPA (Professional Tennis Players Association), která měla mít větší páky na to, jak skutečně zastávat zájmy hráčů a ovlivňovat dění.

Na práci hráčské rady ATP si stěžuje mimo jiné portugalský tenista Gastao Elias, jenž nyní uveřejnil přes Twitter uniklý dokument s údajnými plány ATP na příští sezonu, v nichž se počítá s tím, že změna distribuce peněz na turnajích proběhne ve prospěch těch, kteří se dostanou do závěrečných kol.

„Prize money v kvalifikacích a prvních kolech se lehce sníží, zatímco v závěrečných kolech se mírně navýší," píše se v dokumentu s tím, že to je přáním hráčů.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Novak Djokovič volal po lepším ohodnocení hráčů z nižších pater žebříčku ATP.

„Díky, ATP! Jsem si jistý, že tohle je opravdu přáním hráčů. Které hráče máte na mysli mimochodem?" napsal ironicky Portugalec Gastao Elias, dříve 56. hráč světa, jemuž však momentálně patří až 421. příčka v žebříčku.

„A lidé jsou pořád překvapení, proč Djokovič založil novou hráčskou asociaci!" dodal.

Tématu se chytil i srbský deník Blic, podle kterého je zřejmé, že Djokovič v radě narazil se svými požadavky na zvýšení odměn pro hráče z nižších pater profesionálního tenisu. List zároveň spekuluje, že kvůli tématu peněz se dostal do sporu i s dalšími velikány Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem, kteří do jeho nové asociace odmítli vstoupit.

Reklama